IFK Norrköpings SM-Guld har gjort att Janne Anderssons spelare fått ögonen på sig. Peking har fem spelare med på januariturnén om man räknar med Alexander Fransson som såldes precis innan avresa till Abu Dhabi. Janne Andersson vet att han kan förlora fler spelare innan säsongsstart.
– Jag har hellre det att hantera än att jag har spelare som ingen är intresserad av, säger Janne Andersson till Svensk Elitfotboll.

Det är angenäma problem för Janne Andersson men likväl problem. Fransson lämnar för Basel medan Emir Kujovic, Linus Wahlquist, Christopher Nyman och Niklas Bärkroth alla är ryktenas män. De svenska mästarna får ögonen på sig och tappar ofta viktiga spelare. Mästersyndromet kan man kalla det.
– Jag hade gärna fortsatt med samma spelare och jag spekulerar inte i vilka spelare vi eventuellt tappar, vi får se. Just idag ser det ut som att vi tappar fler men vi kan inte förutse det. Man måste vara flexibel och anpassa sig. Det här är ett tecken att vi gjorde en bra säsong, att våra spelare var duktiga och detta blir en konsekvens av det. Jag har hellre det att hantera än spelare som ingen är intresserade av.

Norrköpings framgång har skett med små medel. Janne Andersson kände att något var på gång inför säsongen medan experterna inte nämnde laget över huvud taget. Lyckas Norrköping ersätta eget framtagna spelare med likvärdiga egna produkter eller finns det en plan b?
– Vi kan egentligen inte köpa förrän vi säljer något, precis som många andra svenska klubbar. Nu gick Fransson till Basel och då får vi tänka på det. Vi är samma klubb, och vi vill fortsätta göra det bra 2016, precis som vi gjorde 2015.

I sommar ska Norrköping kvala till Champions League samtidigt som EM i Frankrike är i sin avslutningsfas och troligen även parallellt med OS i Rio. Blir stjärnorna kvar i Norrköping så riskerar klubben att ha spelare med i båda mästerskapen samtidigt som klubben ska spela de viktigaste matcherna i klubbens historia.
– Vi går in i andra rundan till CL-kvalet så att det krockar med EM är jag inte så orolig över. Det är ett tag dit så jag bekymrar mig inte om det än. Nu är det försäsong och vardag med träning så får vi ta de andra frågorna när de kommer.

IMG_6676 kopia

Hur tycker du formen är på de Norrköpingsspelare som är med i januariturnén?
– Det ser bra ut. Alla visar att de hör hemma i den här truppen. Spelarna är så pass bra, de förtjänar sin plats.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån