Arenautvecklingen i svensk fotboll de senaste tio åren har varit fantastisk. Det senaste tillskottet är Tele2 Arena i Stockholm, som rivstartar om några veckor med fyra intressanta evenemang inom loppet av några dagar: Hammarby–Örgryte den 20 juli, Djurgården–IFK Norrköping dagen därpå, Hammarby–Paris Saint-Germain, med Zlatan Ibrahimovic i spetsen, den 23 och Gyllene Tider den 27 juli. Publikintresset är jättestort för den nya spännande arenan.

 

Text: Olof Nordin, Textbyrån MLT / Foto: Simon Hastegård

 

Eftersom Tele2 Arena är den nyaste av landets idrottsanläggningar är den så klart den modernaste och mest publikvänliga, med faciliteter som till exempel fri wifi och supersnabbt 4G.

 

Tele2 Arena blir hemmaplan för Djurgården i Allsvenskan och Hammarby i Superettan. Arenan rymmer 30.000 åskådare och den har liksom nationalarenanan Friends skjutbart tak.

 

Hammarby spelade sin sista match på Söderstadion, anlagd 1966, mot Ängelholm och det var utsålt, 13.201 och årets högsta publiksiffra i Superettan.

 

Djurgården tackade för sig på anrika Stadion, byggd till OS i Stockholm 2012, när man mötte Öster den 30 juni inför 14.276 nostalgiska åskådare.

 

Söderstadion ska rivas och ge plats för bostäder. Stadion blir kvar och blir ny hemmaarena för Djurgårdens damlag, som flyttar dit från Östermalms IP.

 

Intresset för Tele2 Arena är stort, mycket stort. bland Djurgården och Hammarbys supportrar. En månad före premiärmatchen mot Örgryte hade Hammarby sålt 17.000 biljetter och 10.000 säsongskort.

 

Djurgården hade vid samma tidpunkt sålt drygt 15.000 biljetter till mötet med IFK Norrköping. Man hade dessutom sålt 8.500 säsongskort och räknar med ytterligare några tusen.

 

– Vi siktar på 12.500 säsongskort. Det är så klart vemodigt att lämna Söderstadion men nu får vi i stället spela på en hypermodern arena. Vi räknar med att det blir fullsatt mot Örgryte. Intresset för Tele2 Arena är enormt, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

 

Även hos Djurgården går biljettförsäljningen på högvarv.

 

– Vi hoppas att att det blir fullsatt på Tele2 Arena när vi möter Norrköping. Bara från Norrköping kommer det 50 bussar till den historiska matchen, säger Thomas af Geijerstam, som är Djurgårdens biljettansvarige.