Hallå där, Per Magnusson, ordförande i IK Frej Täby, som för första gången gått upp i Superettan. Grattis!

– Tack! Det är fortfarande lite omtumlande.

Hur är det möjligt, ni spelade ju i division 2 så sent som 2012?

– Ja, säg det. Bra organisation, rätt människor och en positiv stämning. Det är nog de främsta framgångsfaktorerna.

Hur har planen för att nå Superettan sett ut?

– Vi har inte haft någon plan. Det var inget mål att gå upp i Superettan. Vi har bara fortsatt att spela som vanligt och det har gått bättre och bättre.

När förstod du och övriga i klubben att ni var något stort på spåren, att ta er upp i Superettan?

– I den 94:e minuten i den andra kvalmatchen mor Öster. Då kom jag på mig själv att tänka: ”Hmm, det här kan nog gå vägen…”

Hur ska ni bära er åt för att hålla er kvar i Superettan?

– Jag vet inte. Vi har inte kommit så långt ännu. Vi hade styrelsemöte dagen efter kvalsegern, där vi samlade tankarna om vad vi behöver göra fram över. Vi beslutade att ta fram en plan för hur vi ska agera framöver. Vi siktar på att etablera oss i Superettan, men det ska ske med sans och balans och utan att vi tar några större risker. IK Frej är och förblir en barn- och ungdomsklubb där fotboll är en lek, där det ska vara roligt att spela fotboll och där inga stora satsningar får äventyra detta. Vi har även en väl fungerande ungdomsakademi och vår ambition är att allt fler spelare i A-truppen ska komma från den akademin.

Vad är du mest stolt på den här resan?

– Det jag är mest stolt över är det hängivna engagemang, och den enastående sammanhållning, som alla som på olika sätt är engagerade i IK Frej Täby visar, inte bara denna säsong utan genomgående under många år – samt att det sker med glädje, stolthet, ödmjukhet och respekt. Det är det vi kallar ”Frej-andan”.

Vikingavallen i Täby Kyrkby och Superettan låter som en något udda kombination?

– Ja, det har du rätt i. Vi har inlett en bra dialog med Täby kommun om att rusta upp Vikingavallen både på kort och lång sikt. Kort sikt innebär tillräckligt mycket för att vi ska få dispens av Svenska fotbollförbundet att kunna spela Superettan-fotboll på Vikingavallen 2015. Lång sikt innebär så pass mycket att vi kan spela elitfotboll där utan dispens.

Slutligen: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En bra fortsättning på vår planering inför säsongen 2015 plus att vi får möjlighet att njuta av den här framgången. Det är vi värda!

 

Faktaruta IK Frej Täby

Bildades: 1968

Hemvist: Täby Kyrkby, Täby, norra Stockholm.

Hemmaarena: Vikingavallen

Antal medlemmar: 1200. Cirka 50 % av Täby Kyrkbyns barn och ungdomar i åldern 7-17 år är medlemmar i föreningen.

Tränare: Bartosz Grzelak

Spelare att hålla ett extra öga på: ”Vill inte lyfta någon speciell, det är ett lag som har gjort den här prestationen. Men det finns många duktiga spelare att hålla ett extra öga på.”

 

Thomas Björn, Kraftfull kommunikation / Bild: Bildbyrån