Den officiella ligabollen från SELECT börjar användas från och med säsongsstart i Allsvenskan och Superettan. Lagen har börjat träna med bollen redan nu för att vara så inkörda som möjligt med när allt sätter igång. Hos BK Häcken är spelarna ovana den nya bollen men också positiva.
– Som målvakt tycker jag att det verkar vara bra grepp i bollen, säger Häckens landslagsmålvakt Peter Abrahamsson efter sina två första pass med ligabollen.

Peter Abrahamsson som just är hemkommen från landslagets vinterturné i Abu Dhabi hyllar också att införandet av en gemensam ligaboll kommer att göra förutsättningarna bättre och att han som målvakt slipper träna med olika bollar inför kommande match.
– Det är jättebra med en och samma boll så vi slipper byta mellan matcherna. Nu vet vi hur det kommer att vara i varje match.

Rutinerade Rasmus Lindgren som flyttade hem till Allsvenskan under säsongen 2016 har spelat med många olika bollar, och tycker även han att ligan får en bra boll framöver, och han ser bara fördelar med att alla lagen kommer att spela med samma bollar framöver.
– Bollen känns bra. Det är vinter och bollen studsar lite konstigt för att underlaget är hårt, men den känns bra och det är en bra grej med en gemensam boll, säger Rasmus Lindgren. Man vet vad man får. När man åker runt och spelar med olika bollar, det är stor skillnad på dem. Här vet man vad man får i varje match, det är bra.

Häckens assisterande tränare Christian Lundström, lägger till att olika typer av bollar i kombination med byte av underlag också påverkat spelet tidigare och att en och samma boll kommer minimera den omställningen.
– Bollen är riktigt bra och det kommer bli en bra fotboll, det är positivt. Jag tycker det är väldigt bra, just att slippa byta boll. Att ha samma boll är ett steg i rätt riktning. Vissa bollar beter sig annorlunda speciellt när man också byter underlag så blir det hela andra egenskaper. Det här är detaljer men det gör också en liten, liten skillnad.

I Varberg har BoIS börjat träna med Superettanbollen, och även här är man nöjda över den gemensamma bollen för hela ligan.
– Det är bra att alla spelar med samma bollar för det skiljer så mycket mellan märkena. Det var en bra idé, säger Gabriel Altemark-Vanneryr.

Boll2

För målvakterna kan olika typer av bollar betyda olika bollbanor och en enda boll betyder förhoppningsvis likadant beteendemönster i alla matcherna. Varbergs målvakt Joakim Wulff gillar SELECT:s boll.
– Alla bollar lever sitt eget liv men denna verkar hyfsat stabil, säger han och är positiv till en gemensam ligaboll.

– Det är ett steg i rätt riktning. Det kan ha gått en halvlek innan man kan hantera bollen och då kan man ligga under med 2-0 till exempel, fortsätter Wulff.

Fakta ligabollen för Allsvenskan och Superettan:
Den officiella ligabollen kommer att användas av samtliga lag i Allsvenskan och Superettan från och med säsongen 2017. Bollen tillverkas och levereras av SELECT. SELECT tillhandahåller sedan tidigare officiella ligabollar till fem andra Europeiska ligor, bland annat Danska Alka Superliga sedan 2015, Belgiska Jupiter League sedan 2010 och till holländska Eredivise, under namnet Derbystar, sedan 2006.