Malmö FF och AIK gör upp om SM-guldet

Det var journalister, tränare och spelare överens om på den allsvenska upptaktsträffen i Malmö på tisdagen. Både när samtliga 280 närvarande och när endast de 16 allsvenska tränarna tryckte på sina mentometerknappar fick favoritduon MFF/AIK nära 80 procent av rösterna. Totalt sju lag tippades som vinnare.

 

Så här trodde de 280 i salen:

1. Malmö FF  41,9 %  

2. AIK  38,0 %

3. Elfsborg 4,5 %

4. IFK Göteborg 6,7 %

5. Helsingborgs IF 2,8 %

6. BK Häcken 2,8 %

7. Kalmar FF  1,7 % 

vem tar guld

Så här trodde  tränarna:

1. Malmö FF 42,9 %

2.  AIK  35,7 %

3. Elfsborg 14,3 %

4. IFK Göteborg 7,1 %

Fotboll, allsvensk upptaktsträff

 

De åker ur Allsvenskan

Här tryckte samtliga 280 i salongen. Fem klubbar fick inte en enda röst: Malmö FF, Elfsborg, BK Häcken, Djurgården och Helsingborg.

Falkenberg 38,3 %
Gefle 25,4 %
Halmstad 15,3 %
Brommapojkarna 10,2 %
Örebro SK 4,1 %
Mjällby AIF 2,7 %
Åtvidaberg 1,4 %
IFK Göteborg 1,0 %
IFK Norrköping 0,7 %
Kalmar FF 0,3 %
AIK 0,3 %

Vem åker ut

 

 

Kan räcka med att vinna semi….

Semifinalerna i Svenska cupen spelas 1 maj och lottades på tisdagen med SvT-duon David Fjäll-Daniel Nannskog vid mikrofonerna och med förbundskapten Erik Hamrén som Herr Fortuna. Eftersom Malmö FF tack vare sitt SM-guld redan är klart för Champions League kan det för IK Sirius– om MFF besegrar Helsingborg – räcka med att vinna den andra semifinalen för att bli klart för kvalet till Europa League.

Fotboll, allsvensk upptaktsträff

Så här lät det därför i Malmö efter lottningen – och Sirius-kommentaren har vi plockat ur Upsala Nya Tidning

Malmö FFHelsingborg

”Det viktigaste var att vi stod på den första bollen som drogs ur skålen, det vill säga att vi fick hemmafördelen.” (Åge Hareide, MFF:s tränare)

”Platsen i Europa är så klart viktig men för mej är cuptiteln det som smäller högst. Nu pratar jag alltså som tränare för HIF och inte som kassör…” (Roar Hansen, HIF:s tränare)

SiriusElfsborg

”Det viktiga var att vi fick en hemmamatch så att vi får bjuda vår publik på en fest. Det blir jättespännanande med Elfsborg. Men vi tar en sak i taget. Närmast har vi match mot Frej på lördag.” (Kim Bergstrand, Sirius tränare, i Upsala Nya Tidning)

”Vi måste ta dem på största allvar. Vi kan vara en match från Europa och det är Sirius som står i vägen” (Jan Mian, Elfsborgs tränare)

Unikt manifest undertecknat

Under den allsvenska upptaktsträffen i Malmö på tisdagen skrevs ett unikt papper under, sedan Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) tagit fram ett gemensamt manifest om god supporterkultur.

 

– Det som är viktigt är att alla som kommer till arenorna ska känna sig säkra, sa SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.

 

Tony Ernst, ordförande i SFSU, påpekade att en knäckfråga är användandet av pyroteknik på läktarna. Något som SEF inte vill ha.

–  Vi behöver inte ha samma uppfattning om allting, sa Olsson.

Sen skrev man på.

Fotboll, allsvensk upptaktstrŠff

ton och LCO

 

 

Text: Lasse Sandlin, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån och Svensk Elitfotboll