Malmö FF Foundation och Friends har gemensamt lanserat en kostnadsfri utbildning för tränare och ledare i idrottssverige. Utbildningen ämnar skapa bättre förutsättningar för att hantera mobbning och kränkningar.

– Satsningar likt denna är oerhört viktiga för att komma åt problematiken som finns kopplat till mobbning och kränkningar inom idrotten. Både inom ligorna och klubbarna arbetar vi för att alla ska känna sig välkomna och trygga i den svenska elitfotbollen och vi ser väldigt positivt på alla former av initiativ som gör fotbollen och samhället till en bättre plats, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet på Svensk Elitfotboll.

Enligt siffror från Friends uppger 26 procent av ungdomar inom idrotten att de har utsatts för kränkningar. Sett till hela samhället har minst 140 000 unga varit utsatta för mobbning i skolan och ute på nätet under de senaste månaderna. Initiativet ”Laganda på och utanför plan” bygger på en digital utbildning som vänder sig till tränare och ledare som arbetar med barn och unga. Genom utbildningen ska deltagarna få kunskap för att motverka mobbning som kan ske på nätet och i idrottssammanhang.

– Mobbning ökar i Sverige, vilket är en oroväckande trend. Därför är jag glad att Malmö FF Foundation har valt att agera och att vi tillsammans kan erbjuda kunskap till alla idrottsledare. Barn har rätt till en trygg vardag, fri från mobbning, säger Maria Persson, sakkunnig idrott på Friends.

Tidigare i år genomfördes en inventering av herrelitklubbarnas psykiska hälsa på initiativ av Svensk Elitfotboll i samverkan med Karolinska Institutet (KI) och Centrum för psykiatriforskning. I inventeringen ingick bland annat frågor kopplat till mobbning, trakasserier, samt hat och hot på sociala medier och inne på arenorna.

På mff.se/foundation kan du läsa mer om Malmö FF Foundations och Friends gemensamma satsning samt anmäla dig till utbildningen.