2018 års finalspel av Ligacupen lockade storpublik till Prioritet Serneke Arena i Göteborg. De totalt cirka 4000 åskådarna fick se BK Häcken (U16), IFK Norrköping (U17) och IFK Göteborg (U19) ta hem turneringen som kan jämföras med seniorernas Svenska Cupen.
– Ligacupen är den elitförberedande fotbollens Svenska Cupen och den har blivit samma succé som för seniorerna, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Det blev tre spännande finaler i Ligacupen under långfredagen. Först ut var U16-finalen mellan BK Häcken och Brommapojkarna. Matchen blev en målsnål historia där Häckens Elvis Lindkvist gjorde enda målet och sköt med det hem Häckens första titel i Ligacupen till Hisingen.
– Det är jätteroligt. Det är stort att vinna. Det är ett bra upplägg med Ligacupen för då är man i form hela året. Vi har tränat mycket inför det här, säger Elvis Lindkvist.

Även IFK Norrköping tog klubbens första titel i Ligacupen när ”Peking” i U17-klassen också besegrade BP i finalen. Matchen slutade 2-2 och fick avgöras på straffar, där IFK Norrköping alltså drog det längsta strået.

– Det är fantastisk känsla, verkligen. Vi skriver historia som första Peking-laget som vinner Ligacupen. Det betyder jättemycket. Vi har inte vunnit den innan, men nu gör vi det. Vi skriver historia som sagt, säger Norrköpings Gabriel Paz.

U19-klassen vann IFK Göteborg med i stort sett samma lag som vann U17-klassen förra året. I finalen besegrades AIK med 2-0 efter mål av Rasmus Wikström och Edvin Dahlqvist.

– Det är så jäkla underbart. Helt fantastiskt. Det är oerhört viktigt. Personligen ser jag det som att det nästan är lika stort som Allsvenskan. Alla lagen är ju med och tävlar. Just nu titulerar vi oss som bäst i Sverige. Det är jättestort. Det är bra kvitto att få och bådar gott för Allsvenskan som börjar nu på lördag, säger IFK Göteborgs målvakt Isac Hjertén.

AIK som hade lag med i alla tre åldersklasserna, och BP som fanns representerade i både U16 och U17 blev utan totalseger men fick med sig ett respektive två silver hem till Stockholm.

Norrkoping-Segerbild-LC18-1024x640

IFK Norrköping vann U17-klassen efter straffar mot Brommapojkarna i finalen. FOTO: Tobias, Bluewhitephoto

– Kvalitén på spelet och lagen blir allt bättre år för år. I år såg vi en tydlig markering från klubbarna att de sänder sina bästa spelare till Ligacupen. Det var också många åskådare på matcherna. Vi hade runt 4000 åskådare förra året men det har varit bra många fler i år. Ligacupen är en jättesuccé som företeelse, menar Stefan Lundin och fortsätter.

– Engagemanget från spelare och ledare är stort. Man ser på de som vinner hur glada de blir och de som förlorar hur besvikna de blir.

Ligacupen kan jämföras med Svenska Cupen, men på ungdomsnivå, och Stefan Lundin menar att det viktigaste för spelare i de här åldrarna att få matchning, inte träning – vilket i sin tur är en träning i sig.
– Ligacupen är den elitförberedande fotbollens Svenska Cupen och den har blivit samma succé som för seniorerna. Ligacupen förlänger tävlingssäsongen eftersom den börjar redan i november och spelas en bra bit in i december. Sedan börjar den om igen med ett andra gruppspel i februari och mars. Ligacupen är en stor del av utvecklingen för våra spelare och deras utveckling, avslutar Stefan Lundin.

IFK-Goteborg-Segerbild-LC18-633x396

IFK Göteborgs vinnande U19-lag. FOTO: Tobias, Bluewhitephoto

Resultat Ligacupens finalspel 2018:
U16:
Semifinaler:
BK Häcken – AIK 4-2
Brommapojkarna – Kalmar FF 7-1

Bronsmatch:
AIK – Kalmar FF 1-2

Final:
BK Häcken – Brommapojkarna 1-0

U17:
Semifinaler:
BK Häcken – Brommapojkarna 1-5
AIK – IFK Norrköping 0-1

Bronsmatch:
BK Häcken – AIK 3-0

Final:
Brommapojkarna – IFK Norrköping 2-2 (IFK Norrköping mästare efter straffar)

U19:
Semifinaler:
Djurgården – IFK Göteborg 1-3
AIK – Elfsborg 1-1 (AIK vidare efter straffar)

Bronsmatch:
Djurgården – Elfsborg 1-1 (Elfsborg vinnare efter straffar)

Final:
IFK Göteborg – AIK 2-0

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se