Malmö FF har ett stort socialt engagemang. Nu tar klubben ytterligare ett steg framåt och skapar Karriärakademin – för att göra ungdomar 16-24 år anställningsbara.

 

I Sverige är ungdomsarbetslösheten hög. Samtidigt söker företagen kompetent arbetskraft. MFF:s bedömning är att det finns ett gap mellan de arbetssökandes kompetens och företagens behov. Därför har många unga har svårt att hitta en väg ut i arbetslivet.

 

Detta vill MFF råda bot på och startar därför projektet Karriärakademin, som drivs i samarbete med företagen i Malmö FF:s nätverk. En analys ska identifiera vilka yrken det kommer att vara svårt att rekrytera arbetskraft till på ett par års sikt. Därefter skapar MFF tillsammans med företagen bland annat företagsspecifika utbildningar, lärlingsprogram och praktikprojekt.

 

Projektet vänder sig till alla ungdomar i Malmö-regionen, alltså inte bara de som spelar fotboll i MFF.

 

– Att just Malmö FF står som initiativtagare beror på att klubben har ett hjärta för staden och ett stort engagemang för ungdomar. Dessutom har Malmö FF en unik position som gör att vi kan stå som en samlande kraft som gör att samtliga parter ser vinningen med projektet, säger Jan-Olov Kindvall, avdelningschef för klubbens verksamhet ”MFF i samhället” till klubbens hemsida och fortsätter:

 

– De här tankarna passar bra in i hur vi inom MFF vill arbeta som klubb. Vi ska inte bara ägna oss åt fotboll utan också vara en positiv kraft i samhället.

 

Projektet gör alla till vinnare:

  • Företagen får det lättare att rekrytera kompetent personal.
  • Ungdomarna får en anställning.
  • Malmö Stad får ungdomar som lättare och fortare kommer ut i arbete, och därmed inte behöver försörjningsstöd.
  • Malmö FF knyter företagen i klubbens nätverk närmare sig och stärker därmed sitt varumärke.

 

Projektet är finansierat av ESF, Europeiska Socialfonden, och börjar med en nio månaders förstudie under 2014. Målet är att Karriärakademin ska bli en permanent och naturlig del av MFF:s arbete och samhällsengagemang.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation /  Foto: www.mff.se 

 

Mer information om projektet finns på Malmö FF:s hemsida. Klicka HÄR!