Ibland inträffar situationer som är så ovanliga att man inte direkt vet hur man ska hantera dom.

Det drabbade Syrianska FC i höstas: en sistaplats i Allsvenskan på 14 poäng, endast tre segrar på 30 matcher och nedflyttning.

– Det sista, nedflyttningen, var något helt nytt för oss, berättar Janne Grigo, talesman för Syrianskas nyskapade sportkommitté.

Sedan Syrianska Föreningen 1977 började med fotboll i div 7 Östra hade det  bara inträffat en enda gång tidigare att man åkt ur en serie.

– Det var nån gång på 90-talet, säger dom som var med. Så förstå om vi till en början var lite handlingsförlamade den här gången…

Här kommer fakta i det målet:

Året var 1995, serien hette div 2 Västra Svealand, Hertzöga BK vann på 50 poäng medan Syrianska Föreningen kom på tolfte och sista plats med 14 poäng efter endast tre segrar på 22 matcher: hemma 3–1 mot Nyköpings BIS och 1–0 mot Arboga Södra IF, borta 1–0 mot Karlslunds IF.

Det var ett år då man bara gjorde totalt 16 mål, då Bulent Halifoglu vann den interna skytteligan på 3 mål, och då man hade tre olika tränare: först Constantin Tencu omgång 1–6, därefter spelande tränaren Johan Bergman omgång 7–11 och till sist Hammarby-legendaren Billy Ohlsson omgång 12–22.

Johan Bergman är värd några extra rader: han var redan då mer känd som 10-årig skådespelare eftersom han 1974 spelat huvudrollen i Bo Widerbergs kultfilm ”Fimpen”.

Efter 1995 gick det bara uppåt för Syrianska – tills nu.

1999 upp i div 2, 2006 upp i div 1 genom en omorganisation av seriesystemet, 2008 upp i Superettan och 2010 upp i Allsvenskan där det blev tre säsonger.

Redan tidigare har Syrianska haft det besvärligt ekonomiskt, och nu försvinner bland annat stora pengar för TV-rättigheter. Som Länstidningens Joakim Ulfvebrand konstaterade i en krönika i början på året: ”Idag konkurrerar SFC med Ljungskile om att ha superettans sämsta ekonomi. Och laget som ska ställas på plan vet vi än så länge väldigt lite om.”

– Vi tvingas helt enkelt anpassa vår verksamhet efter ekonomin, säger Jan Grigo.

– Vi försöker behålla vår stomme – vi har 14 kontrakterade spelare – och fyller sedan på med unga, hungriga spelare. Målet är att söka såna som redan finns i Stockholmsområdet, som redan har sin sociala situation på plats. Hela Sörmland borde annars vara vårt upptagningsområde och jag tycker vi har ganska bra koll på vilka spelare som finns här.  Vi måste också våga satsa på spelare som kommer nerifrån.

Efter att ha tränat klubben sedan 2004 och efter 35 år i klubben av sina 45 år slutade legendaren Özcan Melkemichel i höstas; han fortsätter nu som tränare i div I-klubben AFC United.

– Eftersom vi visste att Özkan skulle lämna oss blev det högsta prioritet att skaffa en, eller flera, bra tränare, berättar Jan Grigo.

– Och jag tycker verkligen att vi har lyckats, småler han.

Klubbens nye manager heter Carlos Roberto Ferreira Cabral, en 69-årig brasilianare med smeknamnet Cabralzinho och en superlång meritlista som bland annat innefattar tränarjobb för Santos i den brasilianska ligan 1991 och 1995 och många år i en rad nordafrikanska lag. 2002 vann han African Champions League, den afrikanska motsvarigheten till Champions League, med den egyptiska storklubben Zamalek SC efter 0–0 borta och 1–0 hemma i finalen mot marockanska Raja CA Casablanca.

Jan Grigo berättar:

– Cabralzinho flyttade till Sverige redan för ett år sedan. Familjens dotter hade träffat en svensk-syriansk man som bodde i Norsborg och Cabral och hans fru ville helt enkelt komma närmare sin dotter och de två barnbarnen. Det tackar vi för.

Klubbens nye tränare heter Stefan Fredriksson, 46, en gammal Syrianska-bekant.

– Vi är jättenöjda med att ha knutit Stefan Fredriksson till oss igen. Han jobbade bredvid Özkan i tre år (2008–2010), innan han övergick till att träna damallsvenskans Tyresö.

– Så även om det bara var tolv spelare på plats i den isande kylan på den första träningen känner vi ingen stress. Ambitionen är först och främst att etablera oss i Superettan som ser ut att bli en riktigt tuff serie.

Text: Lasse Sandlin, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån

Premiär Superettan
6 april 17.00     Syrianska FC-IK Sirius