Varje säsong besöker domarna de Allsvenska lagen och presenterar sina nya direktiv. 2016 kommer domarna, som tidigare uppmärksammats i samband med Svenska Cupen, att vara mer vaksamma på massprotester men också målvakternas sätt att fördröja spelet och armbågstacklingar.
– Protester kan inte skada någon fysiskt, men det är inte bra för fotbollens image, säger Bosse Karlsson, Ordförande Domarkommittén

 Bosse Karlsson och Domarkommittén åker varje år runt och besöker klubbarna för att presentera domarnas nya direktiv och regeltolkningar, detta enligt krav som medföljer UEFA-licensen. 2016 kommer så kallade massprotester, där spelarna omringar domarna, att vara i fokus.
– Vi pratar om situationer om där man mobbar domarna, det handlar faktiskt om det. Det säger UEFA också. Vi vill ha bort situationer där domarna blir omringade av spelare med gester och beteenden som inte hör till. Vi diskuterar gärna, det är inte det som är frågan, utan vi vill ha bort att ett helt lag protesterar, säger Bosse Karlsson.

Domarna kommer att bestraffa spelarna som deltar i massprotester hårdare i form av gula kort, men inte hur som helst.
– Det handlar om stora, kraftiga grejer. Jag vet att det är känslor när vi spelar fotboll men det är inte det vi pratar om. Vi vill att det ska vara en fotbollsmatch som är attraktiv för publiken, det är därför vi går ut och talar om det för lagen.

En annan sak som domarna också kommer att kolla på i år är målvakternas ovana att fördröja spelet genom att hålla i bollen lite för länge, eller att dröja med en utspark. Här handlar det i första hand inte om att bestraffa med gult kort.
– Vi märker att målvakterna håller bollen för länge. Vi ska inte blåsa på sju sekunder men vi ska uppmana målvakten att vi uppmärksammat att tiden nu börjar dra iväg. Vi ska inte ha den där varningen eller frisparken men det ska synas för publiken att domaren pratar med målvakten, säger Bosse Karlsson.

Fult spel med armbågarna är också något som domarna har direktiv att beivra.
– Armbågarna är mer frekvent använda i fotbollen än tidigare, det är mer huvudskador nu för tiden. En armbåge ger rött kort, en arm uppe i ansikte blir frispark eller möjligen ett gul kort. Vi har inte lika stor respekt för spelet med armbågar som spelet med fötter, men det vill vi ändra, menar Bosse Karlsson.

Domarkommittén förtydligar att domarna inte finns till för att bestraffa utan att de finns till för spelarnas skull.
– Det viktigaste vi gör är att skydda spelarna. Vi kan inte ta bort tacklingarna helt men vi måste hålla koll efter sträckta ben och fula tacklingar. Spelarna måste känna att vi är till för dem.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån