Örebro SK blir den sjätte elitklubben att ingå i en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen. Satsningen Yrkesmatchen inriktar sig till människor långt utanför arbetsmarknaden och kommer att mellan 2018-2020 att fungera som ett mentorprogram.
– Varje person som kommer in i arbetslivet är en stor besparing för samhället, säger Simon Åström, VD på ÖSK Fotboll.

Målsättningen med Yrkesmatchen blir att fler personer som står långt utanför arbete i samhället ska få ett jobb eller kunna gå vidare till studier samt att förstärka flera lokala företag och organisationer genom lyckade rekryteringar.

– Vi vill alltid bidra till ett starkare Örebro och engagerar oss på många sätt i samhällsfrågor. I och med att vi har många företag i vårt nätverk är vi övertygade om att Yrkesmatchen kan ge en bra effekt, menar Simon Åström.

Klubbarnas samarbete med sina lokala Arbetsförmedlingen bottnar i att Svensk Elitfotboll i slutet av 2017 ingick i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet under 2018 var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling, och det är nu uppnått. Örebro SK är den sjätte elitklubben som ingår i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling.

Yrkes 1

I Örebro kommer initialt 11 arbetssökande få möjlighet att bli matchade med företag inom ÖSK Fotbolls nätverk. Företagen kommer i första hand att verka som mentorer för den arbetssökande med möjlighet till praktikplatser, men målet är att det ska leda till anställningar eller vidare studier.

– Vi ser framemot att samarbeta med ÖSK Fotboll och följa utvecklingen av projektet. Konceptet är framtaget för att hjälpa personer som för nuvarande står långt ifrån arbetsmarknaden och ge dem erfarenhet och inspiration för att komma tillbaka till arbetslivet igen, säger Maja Söderlund, Företagsrådgivare, Arbetsförmedlingen Örebro.

Läs mer på Örebro SK:s hemsida.