Hallå där Anders Almgren, SLO – Supporter Liaison Officer – i IFK Göteborg som tog initiativ till en HBTQ-konferens på Kamratgården. Varför?

 

– Därför att vi är en kamratförening där alla ska känna sig välkomna, oavsett kulturell eller social bakgrund, eventuellt handikapp eller sexuell läggning. Då är det inte okej att vi har ett språkbruk av typen ”bögjävel” på läktaren.

 

Inspirerade av ishockeyklubben Kiruna AIF:s HBTQ-satsning, kanske…?

– Nej, faktiskt inte. Den här konferensen skulle ha ägt rum redan för ett år sedan, men då blev föredragshållaren sjuk. Våra supportrar har efterfrågat den och nu blev den äntligen av.

 

Reine+Feldt– Däremot är vi inspirerade av Reine Feldt och hans liv. Reine var spelare och lagkapten under 70- och 80-talen och var den förste som utsågs till ”Ärkeängel” av IFK:s supportrar. Han dog utan att berätta att han var homosexuell, vilket skildras mycket gripande i Hans Burells bok ”Ärkeängeln”. Burell var på plats på konferensen och berättade om Reine. Det var nästan så att jag började grina när Burell talade. Om jag gjorde en lista på Blåvitts 100 mest minnesvärda spelare genom tiderna skulle Reine förmodligen komma i den absoluta toppen tillsammans med hjältar som Tobbe (Torbjörn Nilsson) och Bebben (Bertil Johansson). Reine verkar ha varit en fantastisk människa!

 

Hur nöjd är du med konferensen?

– Jättenöjd! Det var en bra blandning av supportrar, företrädare för RFSL, förtroendevalda, anställda på klubben och media. Det var en härlig stämning på Kamratgården! Det var stort att se en av våra läktarprofiler stå i SVT och vara självkritisk till sitt eget språkbruk på läktaren. Det är viktigt att vi ibland ifrågasätter vårt eget agerande och den här killens insats i SVT skickar väldigt bra signaler till övriga supportrar.

 

Är du förvånad över HBTQ-engagemanget från er klackpublik?

– Nej, jag lever i den kulturen själv och är väl bekant med engagemanget i många sociala frågor. Det är bra och viktigt för både Blåvitt och supporterkulturen i stort att vi visar upp den här sidan för människor som inte känner till det. Ofta förknippas fotbollssupportrar med ordningsstörningar, illegal pyroteknik och liknande, men man ska minnas att läktarkulturen även är sång, färg, sammanhållning, lojalitet och kamratskap.

 

– Det är roligt att det den här gången faktiskt uppmärksammades i media. Det är inte alltid så lätt att nå ut brett med exempel på positivt supporterskap, eftersom de mer dramatiska ”skandalsammanhangen” tycks ha ett högre nyhetsvärde.

 

Slutligen – vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Så här års har ju alla inom fotbollen önskemål om sportsliga resultat under säsongen. En annan förhoppning jag har är att supporterprojektet Sektion031, som vi drog igång i vintras, ska sätta sig ordentligt. Det syftar till att skapa en plattform för konstruktiva krafter inom supportermiljön som vill bidra till, och ta ansvar för, IFK Göteborgs framgång och utveckling. Som exempel på det kan nämnas en kampanj som vi kör nu för att flera veckor i förväg få lapp på luckan till klackläktaren i hemmapremiären. Den typen av grejer – när vi med kollektiva, ideella krafter verkligen försöker åstadkomma något – är lite av vad som är drivkraften i engagemanget inom fotbollen. Det är underbart att se!

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån