Den allsvenska säsongen drog rekordpublik i premiäromgången. Hela 117 278 åskådare såg matcherna på plats på arenorna. Rekord för 2000-talet. – Vi i Sverige bor i världens fotbollstokigaste land sett till antalet invånare, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.
Allra flest såg Hammarby besegra Häcken men även de övriga lagen kunde stoltsera med fina publiksiffror. Elfsborg är det lag som kanske lockat allra flest åskådare sett till det egna upptagningsområdet de senaste Allsvenska säsongerna. Boråsarna spelade inte på hemmaplan i den första omgången men lockade 11 264 åskådare i sin hemmapremiär mot Hammarby i den andra omgången.
– Vi hade en bra premiär. Även fast Hammarby bidrog med en stor klack så var det ovanligt många Boråsare på plats, menar Stefan Andreasson och säger samtidigt att intresset är större än på länge även i Borås.
– I år har vi slagit rekord i antalet sålda säsongskort och det var länge sedan vi gjorde sist. Borås är en fotbollstokig region där Elfsborg är laget alla sluter upp bakom och känner samhörighet med, säger Andreasson.
Falkenberg är ett annat lag som lockar många sett till regionens storlek. 3310 åskådare i premiären är en bra siffra i en liten kommun.
– Jag tror att många Falkenbergare är stolta att ha ett lag i den högsta serien i Sverige. En anledning till att det kommer så många är att vi aldrig varit i Allsvenskan tidigare och resan till Allsvenskan samt de många intressanta matcherna i serien tror jag gör att intresset är stort, säger Patrik Lundgren, klubbchef i Falkenberg.
I rikets andrastad så har IFK Göteborg sålt näst mest säsongskort någonsin medan BK Häcken, som inte är känt för att ha Allsvenskans största publikrusning, ligger precis på sin förväntade publiktillströmning. Hisingslaget tappade publik vid flytten till Gamla Ullevi, men under säsongen väntas fler återvända när Häcken flyttar tillbaka till Hisingen.
– Den 5 juli inviger vi vår nya Bravida arena, vilket känns spännande och vi ser fram emot hösten med stor tillförsikt, säger Dennis Andersson, Generalsekreterare på Gothia Cup och länge verksam inom BK Häcken.
Nykomlingen Hammarby hade över 30 000 åskådare i sin premiär i Allsvenskan men intresset var stort redan i Superettan den förra säsongen då ”Bajen” hade ett snitt över 20 000 åskådare per match.
– Det är många delar som hänger ihop att vi har så hög publiksiffra. Det är delvis unikt att vara Hammarbysupporter. Vi har ett SM-guld men i övrigt är det skralt i prisskåpet. Det har format Bajen. Supportrarna går på matcherna oavsett hur det går, säger Markus Nilsson, biljettansvarig i Hammarby.
Att publiksiffrorna kunde vara så stora sista året i Superettan tillskriver Markus Nilsson den nya arenan.
– Vi hade många åskådare redan på Söderstadion men flytten till Tele 2 gjorde att vi kunde jobba mer aktivt med publikrekryteringen. Första matcherna upplevde vi en sorts nyhetens behag men sedan fick det en hävstångseffekt och publiken blev kvar, menar Nilsson.
AIK lockade 23 840 till Friends Arena i sin hemmapremiär mot Halmstad. Solnalaget vann publikligan i Allsvenskan förra säsongen och vill göra det igen även om AIK inte säger sig ha märkt av det ökade intresset allra mest.
– Vi har en stabil grund hela tiden. Intresset runt AIK är alltid stort. Vi har vunnit publikligan 39 gånger och vill göra det igen. Den här säsongen vill vi ska bli året då alla kan känna att Friends Arena lyft sig en nivå. Nu vänder det. Alla ska kunna ta emot arenan mer positivt, säger Niklas Nestlander, Kommersiell chef på AIK.
AIKs Nestlander tror att intresset i huvudstaden bidrar stort till Allsvenskans publiksuccé.
– Intresset är stort för att alla tre Stockholmslag är uppe och det bidrar till en hets i huvudstaden. Sedan är Malmö laget alla vill slå. Det driver intresset framåt.
I Elfsborg menar ansvariga att de svenska lagens ökade framgångar i Europaspelet och Allsvenskans ovisshet är det som gör att den svenska ligan är så älskad.
– Jag tror att mycket beror på Malmö FFs framgångar i Champions League förra året, att det spelades fotboll ända in i december så att uppehållet till den Allsvenska starten inte var så långt. Sedan tror jag debatten kring pyroteknik och liknande varit positiva för svensk fotboll i stort. Att det kommit fram förslag på åtgärder att göra arenorna säkrare, säger Jonas Kallin, biljettansvarig i Elfsborg.
– Allsvenskan är fantastisk. Jag framhåller alltid att det är den jämnaste ligan i Europa, tillägger Stefan Andreasson.
Robert Johansson / Foto: Bildbyrån