Under måndagen genomfördes den traditionsenliga upptaktsträffen för Allsvenskan som i år fyller 100 år. Sportjournalister, klubbrepresentanter och samarbetspartners samlades i Solna för att snacka upp den stundande jubileumssäsongen.
– Intresset inför årets upptaktsträff har varit rekordstort och antalet förbokade intervjuer var fler än någonsin tidigare. Man kan lugnt konstatera att Allsvenskan fortsätter växa sett till graden av engagemang runt ligan, säger Kaveh Sarvari, evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Upptaktsträffen inleddes med ett direktsänt scenprogram under ledning av Tommy Åström, Karin Frick och Jonas Dahlqvist från Warner Bros. Discovery. Totalt genomfördes tre olika panelsamtal kopplat till aktuella ämnen såsom spelarförsäljningar, VAR-frågan och slutligen en diskussion om säkerhetsfrågan och ordningsläget på de svenska arenorna. Deltagarna i de olika panelerna bestod bland annat av IF Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg och Per Engström, sektionschef på NOA hos polisen.

– Likt förra året har vi anpassat ämnena i scenprogrammet efter medias önskemål vilket i år ledde till högst aktuella ämnen som det finns ett stort allmänintresse för. Det blev en bra blandning vilket uppskattades av publiken, menar Kaveh Sarvari.

Allsvenskans stundande 100-årsjubileum uppmärksammades även med hjälp av Sveriges Fotbollshistoriker & Statistiker (SFS) och deras ordförande Mikael Häggström. Häggström berättade bland annat om Allsvenskans första match någonsin som spelades mellan IFK Eskilstuna och IK Sleipner på Tunavallen den 3 augusti 1924.

Under förmiddagen presenterades även den samlade mediakårens tips inför säsongen. Malmö FF utsågs till favoriter för att ta hem SM-guldet, följda av Djurgården, BK Häcken och IF Elfsborg. Förmiddagspasset avslutades sedan med att huvudtränarna och de närvarande spelarna fotograferades med sina respektive matchtröjor.

Återstoden av upptaktsträffen bestod av exklusiva intervjuer där spelare och huvudtränare fanns tillgängliga för media i sina klubbmontrar. Totalt hade 521 intervjuer bokats in i det rullande intervjuschemat, allt från skriven media till radio, tv, webb-tv och poddar.

– Alltid lika kul och givande att träffa branschkollegorna. Det var ett intensivt intervjuschema som visar att Allsvenskan engagerar och att intresset är högt inför säsongen som stundar, avslutar Viktor Johansson, pressansvarig, IK Sirius.

Upptaktsträffen sändes via Fotboll Play och går även att se i efterhand via länken längst ned i artikeln. Superettans upptaktsträff går av stapeln redan imorgon, tisdag 19 mars, och även den kommer att direktsändas via Fotboll Play.

Se sändningen av Allsvenskans upptaktsträff 2024.