Den stundande säsongen är i antågande. Våren är snart här, Allsvenskan firar 100 år och publikintresset slår nya rekord. Samtidigt har vi ett år bakom oss med fler ordningsstörningar än på mycket länge i svensk fotboll, så kan det inte fortsätta.
– Vi ser fram emot årets premiärer och folkfesten som Allsvenskan och Superettan är. Men alla måste ta sitt ansvar för att det också blir en folkfest. Vi har tillsammans med klubbarna arbetat för att stärka säkerhetsarbetet för att möta de utmaningar vi har och få en mer trygg och säker miljö på våra arenor, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Säsongen 2023 innehöll trots publikrekord och tifon i världsklass även en stor mängd ökade ordningsstörningar på arenorna i Allsvenskan och Superettan. Inför säsongen 2024 har Svensk Elitfotboll internt tillsammans med klubbarna, Svenska Fotbollförbundet (SvFF), myndigheterna och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) haft dialog för att vidta åtgärder för att skapa ett förbättrat ordningsläge på arenorna i Allsvenskan och Superettan.

Vi arbetar brett inom flera områden. En förändring som kommer genomföras är att nuvarande riktlinjer avseende bangers, pyroteknik och inkastade föremål istället görs om till direktiv i de särskilda tävlingsbestämmelserna för Allsvenskan och Superettan (STB) 2024.

– Vi anser att vi behöver göra vårt sätt att jobba tydligare för arrangören, där har vi kanske inte nått hela vägen fram förut. Att vi nu gör våra riktlinjer till direktiv gör att arbetssättet blir enhetligt på alla arenor och klubbarnas agerande blir lättare att förutsäga för publiken, menar Per Eliasson, ansvarig för säkerhet på Svensk Elitfotboll och fortsätter.

– Det har funnits en debatt om att eventuellt tömma läktare. Den ändring vi gör nu innebär inte att vi reglerar något runt just det. Men vi skapar ett enhetligt ramverk för hur klubbarna ska jobba vid ordningsstörningar. Sedan är det alltid klubben som arrangör som ansvarar för säkerheten på evenemanget och som med stöd av delegater och polis fattar beslut om åtgärder.

Exkluderingsstrategin kommer fortfarande vara central, det vill säga att de individer som begår brott på arenorna ska identifieras, lagföras och stängas av. Övergången från riktlinjer till direktiv innebär att säkerhetsarbetet blir mer enhetligt och förutsägbart när ordningsstörningar inträffar.

– Utöver den nämnda förändringen så arbetar vi också med en rad åtgärder som ska förstärka säkerheten och skalskydden på arenorna. Åtgärderna kan exempelvis handla om att vi bygger om för att minimera riskerna med inkastade föremål och införsel av pyroteknik men också utökad och förbättrad kamerateknik, anser Per Eliasson.

– Vi välkomnar det öppna brevet som klubbarnas ultrasgrupper gick ut med, det är ett steg i rätt riktning, men vi vill vara tydlig med att det inte räcker. Vi vill kunna försvara exkluderingsstrategin och verka för att våra läktare fortsatt kan vara en öppen och trygg plats med en fantastisk supporterkultur. Ska vi lyckas måste vi göra det tillsammans, säger Johan Lindvall.

Elitfotbollens möten med Regering, myndigheter och polisen fortsätter under våren. Parallellt med det pågår ett kulturarbete mellan liga och klubb.

– Det vi presenterar nu är en del av en helhet. Vi jobbar inom flera olika områden och det kommer att komma fler åtgärder. Till exempel så gör vi just nu ett arbete tillsammans med våra klubbar gällande värdegrund och signalvärden, det är minst lika viktigt. Det här arbetet är långsiktigt, förändring tar tid. Detta är ett steg av många som vi kommer att göra under säsongen, säger Johan Lindvall.

Med mindre än en månad kvar till starten av Allsvenskan och Superettan är förhoppningen att alla inblandade tar ansvar för sitt eget beteende och att premiärerna fylls med den glädje, sång och tifon som svensk fotboll varit stolta över i många år.

– Jag är övertygad om att det går att skapa stämning av yttersta världsklass utan ordningsstörningar eller illegala inslag, avslutar Johan Lindvall.

Läs mer om dagens riktlinjer avseende bangers, pyroteknik och inkastade föremål här.