När styrgruppen för samarbetet mellan Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen träffades i Malmö så slogs det fast att samarbetet gått långt över förväntan. I dagsläget har en klubb redan slutit en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen medan 22 andra är intresserade.
– Intresset är mycket större än vad vi trodde, säger Karin Heri, Nationell samordnare sysselsättning på Svensk Elitfotboll.
GIF Sundsvall är den första, och i dagsläget den enda klubben som ingått i en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen men totalt är 23 av 32 elitklubbar intresserade av en egen överenskommelse. Att jämföra med fem klubbar som sattes upp som ett realistiskt mål inför säsongen. Enligt Karin Heri är det bara en tidsfråga innan fler klubbar tecknar egna överenskommelser.
– Arbetet lokalt har börjat komma igång och vi är jättenöjda över att intresset är mycket större än vad vi trodde. Det är kul att se att det på kort tid börjat tecknas lokala överenskommelser och det kommer inom kort att tillkomma ännu fler.
På Arbetsförmedlingen är man också positivt överraskade över det stora intresset och säger att det kommer att komma mycket gott ur det här samarbetet.
– Vi är glada att se hur det här har utvecklat sig. Vi har kommit längre än jag trodde, vilket är kul, men man ska också komma ihåg att det här är ett långsiktigt arbete. Vi kommer att få se resultat framöver, säger Mats Rydberger, chef på Arbetsförmedlingen i Malmö.
Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen skrev innan julen 2017 tillsammans på en nationell avsiktsförklaring där syftet är att klubbarna i Allsvenskan och Superettan genom sitt samhällsengagemang kan skapa sysselsättning och minska utanförskap för personer långt utanför arbetsmarknaden. Fotbollen kan i många fall attrahera och föra dialog med personer som annars inte går till Arbetsförmedlingen, och fotbollen kan genom lek och spel stimulera den här typen av människor, det finns det tidigare exempel på. Bland annat genom Malmö FF:s Karriärakademin. Även i Sundsvall har överenskommelsen med Arbetsförmedlingen sitt fokus i att sysselsätta personer långt utanför arbetsmarknaden.
– Det stora intresset har ställt höga krav på mig som samordnare att kunna hantera många parallella processer men Arbetsförmedlingen har verkligen ställt upp bra på alla sätt och vis och varit på hugget, både centralt och lokalt. Arbetsförmedlingen har varit väldigt tillmötesgående och de har lagt mycket fokus och resurser på att plocka fram lokala kontaktpersoner till mig, sätter Karin Heri och fortsätter.
– Det är 23 klubbar som är intresserade men alla har kommit olika långt på sin egen resa. Det är därför extra glädjande att det är en långsiktig resa med samarbetet med Arbetsförmedlingen. Några klubbar kommer att vara redo 2018, andra 2019, en del 2020.
De nya klubbar som kommer att ingå i lokala överenskommelser med Arbetsförmedlingen kommer att presenteras löpande i Svensk Elitfotbolls kanaler.