Under försäsongen har Örebro SK bevakats på nära håll i Svensk Elitfotbolls nya webbsatsning Säsongsstart Allsvenskan. Totalt resulterade det i fyra avsnitt som släpptes på allsvenskan.se och som senare klipptes ner till en version som gick i TV4.
– Alla i Örebro har varit otroligt öppna vilket gav en väldigt nära och ärlig dokumentär, säger producenten Adam Kalin.

I Säsongsstart Allsvenskan har vi fått följa spelare, tränare och personal i Örebro SK på väldigt nära håll, på platser där kameror normalt inte är tillåtna. Dokumentären startar då truppen samlas efter uppehållet och följer med under de snöiga träningspassen, matchlägret i Portugal och i Svenska Cupen. Det finns dessutom unika inblickar i möten om nyförvärv.

Tillsammans med Svensk Elitfotboll-kollegan Daniel Ehlersson följde Adam Kalin i stort sett varenda steg Örebro tog under försäsongen.
– Att man filmar så mycket beror på att man inte vet vad som kommer att hända. Det går inte att planera när det händer spännande grejer utan man vill vara där när det händer. Det är svårt att välja ut vad man ska fokusera på

I samarbete med Svenska Spel är det Svensk Elitfotboll som står bakom produktionen och innehållet i serien. Tanken har hela tiden varit att ge alla fotbollsintresserade en unik och nära fotbollsupplevelse – oavsett favoritlag – samtidigt som man bygger allsvenska profiler.

– Bara Ivan som jobbade i kiosken hade man kunnat göra en timme med, skrattar Adam.
– En annan rolig grej var när vi var hemma hos Martin Broberg när han lagade mat. Hans telefon ringde stup i kvarten och det var en hel del snapchattande på gång. Någonstans längst vägen upptäckte han att anledningen till att köttfärsen inte riktigt kom igång berodde på att han hade glömt sätta på plattan. Det är väl ett exempel på scener och personlighetsdrag man gärna hade lyft fram mer, men när man gör innehåll måste man kapa en hel del darlings.

Vad skedde bakom kameran och när kameran var avstängd?
– Vi har som sagt en massa material som var tvunget att klippas bort. En rolig grej var när vi frågade Astrit Ajdarevic vad han tyckte om att vi var där och filmade. Han sa rakt ut, om än med glimten i ögat, att vi var väldigt störiga. Han var tveksam till hela grejen först men var faktiskt nöjd när han såg resultatet.

Hur väl känner du Alexander Axén nu på en skala?
– Vilken tv-stjärna han är! Han passar väldigt bra i ett sånt här format. Axén kan sjukt mycket fotboll och han är väldigt bra med människor vilket är intressant. Vid sidan av planen är han en polare men när det blir allvar så är det ingen lek. Axén har stor del i Örebros gemenskap. Vi satte en mikrofon på Axén under matcherna och det var mycket skönt tugg, speciellt när han skojar med den assisterande domaren. Hans öppenhet och ärlighet var en förutsättning för att det här projektet ens skulle kunna genomföras. Det är inte alla som skulle tacka ja till att släppa in ett tv-team så tätt på laget, men han vågade vilket vi så klart är väldigt tacksamma för.

Alla avsnitt ligger på allsvenskan.se/sasongsstart. Serien har också visats på TV4 Sport och C More under premiärhelgen.