Svensk Elitfotboll lanserar tillsammans med sina kollegor i Norge och Danmark en gemensam skandinavisk U19-serie som ett pilotprojekt 2016.
– Vårt fokus är en förlängd tävlingssäsong, låt oss testa det här och se hur det fungerar, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Tanken är att turneringen blir ett Nordiskt mästerskap för 19-åringar. Åtta lag fördelat på de skandinaviska länderna, där Sverige, Norge och Danmark har två lag med i turneringen och Finland och Island ett lag vardera.
– Vi är ett av få länder som inte spelar fotboll i november månad för den här årskullen. Vi måste göra det. Anledningen att vi gör ett arrangemang tillsammans med Danmark och Norge är att vi vill bygga den nordiska fotbollen, det är bra för oss. Lagen i Norge och Danmark håller bra klass, säger Stefan Lundin.

Kollegorna i Norge och Danmark är också nöjda med att turneringen blir av och tror att den kan påverka den framtida talangutvecklingen i Norden.
– Jag hoppas vi får till en bra turnering och att detta kan vara starten på ett utvidgat samarbete mellan länderna sett till talangutveckling. Initiativet har tagits emot väl i Norge och vi är glada över att få medverka i satsningen, säger Jo Bergsvand, Sportchef på Norsk Toppfotball (NTF).

– Från dansk sida hoppas vi att turneringen kan bli mer omfattande framöver. Vi vill ha fler lag och fler matcher. I Danmark spelar vi höst/vår och våra ungdomar är vana att tävlingsspela in i december så vi går in i det här samarbetet med helt andra förutsättningar än Sverige och Norge som har en stor utmaning att klubbarna slutar säsongen redan i oktober/november. Men vi har stort intresse i att våra bästa danska klubbar spelar mot klubbar från andra länder på en hög nivå. Här ser vi en fin matchning mot de bästa lagen från de andra nordiska länderna, säger Peter Ebbesen, Turneringschef på Danska Divisionsföreningen.

Varje land beslutar själva vilka lag som får ställa upp i turneringen. I Sveriges fall blir det troligen de lag som placerat sig bäst i U19-slutspelet.

Den nordiska U19-serien avgörs under två helger i november i Göteborg och matcherna spelas i 2×45 minuter. Samtliga matcher kommer ha svenska domare.

Fakta U19-serien för Skandinavien:
Åtta medverkande lag:
Grupp 1: SWE, NOR, DAN, ISL
Grupp 2: SWE, NOR, DAN, FIN

Datum:
Omgång 1,2: 12-13 nov.
Omgång 3 och placeringsmatcher: 26-27 nov.

Spelplats: Prioritet Serneke Arena, Göteborg
Matchtid: 2×45 minuter

Robert Johansson /FOTO: Bildbyrån