Allsvenskans officiella ligaboll behövde bara några sekunder på sig att presentera sig. Med en av matchens första sparkar så gav IFK Göteborgs Elias Mar Omarsson laget ledningen. I den andra halvleken ville Jakob Ankersen inte vara sämre när han gjorde 2-0 med ett kanonskott.
– Det är en jätteskön boll, absolut. Det är lätt för mig att säga efter det målet, men jag hade sagt samma sak för en vecka sedan, säger Ankersen till Svensk Elitfotboll.

Den nya ligabollen kunde inte ha fått en bättre start. 54 sekunder tog det för Islänningen Omarsson att placera bollen i nät. I den andra halvlek var Ankarens kanonskott matchens prestation. IFK Göteborg använder sig av SELECT sedan innan men den nya bollen skiljer sig lite i egenskap och Ankersen är nöjd efter en veckas träning inför matchen mot Helsingborg.
– Det är en liten annan känsla än den andra bollen, den har lite andra flygegenskaper och så. Det är en väldigt bra boll. Det ska bli bra med en gemensam boll i hela ligan från nästa år, absolut.

Även IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson lovordar den nya bollen.
– Det är en fin boll, en jättebra boll. Det blir väldigt skönt när alla lagen kommer spela med samma boll från och med nästa säsong. Det är på tiden.

Helsingborgsspelarna var av förståeliga skäl mer besvikna efter förlusten mot IFK Göteborg men i en intervju med Kvällsposten så sa lagkapten Peter Larsson att skåningarna gillade den nya bollen efter att ha tränat en vecka med den inför matchen mot ”Blåvitt”.
– Jag tycker det är jättebra och positivt. Det skiljer så mycket på olika bollar hur de är och hur de uppför sig. Det är en jättebra grej att man fått igenom att spela med samma boll hela tiden. Det är bra för alla.

I matchen i Superettan användes bollen på Uddevalla arena i mötet mellan Ljungskile och AFC United. Gästerna tog ledningen i den 20:e minuten genom Omar Eddhari. I den 34:e minuten kvitterade Ljungskile genom Egzon Binak. Matchen stod sedan länge och vägde innan AFC United avgjorde i matchens näst sista minut, när Filip Rogic var sist på bollen.
– Bollen är svår att bedöma efter en match men jag kände att bollen var hal och lätt jämfört med bollen jag är van vid men jag tror absolut att jag kommer att gilla den mer när jag tränat och spelat med den mer. Jag tycker att det ska bli grymt att alla ska spela med samma boll nästa år, säger matchhjälten.

Ljungskiles Hannes Stiller var besviken över förlusten men lovordar i alla fall bollen.
– Jag kan intyga att det är en mycket bra boll på alla sätt och vis. Det är en skön känsla och bra design. Att alla kommer att spela med samma boll från nästa säsong ser jag bara som positivt och jag är övertygad om att alla spelare kommer att gilla bollen.

Allsvenskan+Superettan_on grass[1]

Fakta ligabollen:
Den officiella ligabollen kommer att användas av samtliga lag i Allsvenskan och Superettan från och med säsongen 2017. Matchen IFK Göteborg – Helsingborg och Ljungskile – AFC United är de enda matcherna som kommer spelas med bollen 2016. Bollen levereras av SELECT och kommer att finnas i handeln från och med december.