Säsongen pågår varje år mellan början av april och början av november. Där emellan ska det få plats 30 omgångar i vardera Allsvenskan och Superettan.
– Vi försöker ta hänsyn till att det ska bli så mycket publik och så bra stämning som möjligt, men det finns också andra parametrar som styr, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Säsongen brukar innebär mellan 210-215 dagar av möjligt spel, men där cirka 110-115 dagar från början är blockerade av UEFA för internationellt spel. På övriga dagar ska samtliga 480 matcher i Allsvenskan och Superettan klämmas in, samt Europaspel och inte minst tid för både resor och återhämtning för klubbarna.

Svenska Fotbollförbundet ansvarar för spelordningen men Svensk Elitfotboll är en del i att ta fram spelschemat, det vill säga, datum och avsparkstider. I Svensk Elitfotbolls webbsändning inför upptaktsträffen för Allsvenskan diskuterades ämnet.

Ola Rydén säger att saker som uppbokad arena, andra event i den aktuella staden och inspel från polis eller rättighetsinnehavare är olika parametrar som också påverkar spelschemat, men det finns också annat som man måste ta hänsyn till.

– Alla stakeholders har olika önskemål men det är Svenska Fotbollförbundet som äger beslutanderätten. SEF samlar ihop alla önskemål och sätter ihop dem, bereder, till SvFF för att ta beslut, menar Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Läs mer om hur man sätter spelschemat här