Projektet Stå upp för fotbollen och dess arbete med SLO:er i de svenska klubbarna lovordades under en konferens med Stockholmsalliansen den sista helgen i januari.
– SLO-projektet är väldigt viktigt och ska inte underskattas, sa Mikael Berkesand, ansvarig Supporterpolis i Stockholm.

Stå upp för fotbollen startade 2012 och drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen och Svenska Spel samt Deloitte. Syftet är att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla. En viktig del av Stå upp för fotbollen är klubbarnas Supporter liaison officers (SLO:er) som genom dialog fungerar som en brygga mellan supportrar, polisen och den egna föreningen. I Stå upp för fotbollen ingår SLO:erna till GAIS, IFK Göteborg, AIK, Hammarby, Djurgården och Malmö.

På mötet med Stockholmsallianen deltog SLO:er från de inblandade klubbarna, AIK, Djurgården och Hammarby. Organisationen Supporters Direct Europe skriver att ”Sverige har utmärkt sig med positiva exempel en rad gånger sedan projektet startade 2012”, ”Stå upp för fotbollen lovordas av investerare, klubbar, fans, polis och myndigheter” och att ”SLO-projektet går från klarhet till klarhet”.

Från Supporters direct Europe deltog Stuart Dykes, som tidigare förklarat att den egna organisationen och UEFA ser Sverige som ett föredöme i Europa, och under mötet med Stockholmsalliansen pratade Dykes om det svenska SLO-arbetet i en Europeisk kontext.

Ett annat projekt som presenterades under mötet var ENABLE som vill identifiera, dela och utveckla god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen.

Fakta Stå upp för fotbollen:
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen och Svenska Spel, samt numera även Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.

Sedan Stå upp för fotbollen och arbetet med SLO:er startade så har fotbollsrelaterat våld inne på arenorna minskat. Totalt besökte 1.7 miljoner de Allsvenska arenorna 2014 varav endast 176 personer omhändertogs eller avvisades. (2015 års siffror inte fastställda ännu).
Läs mer – SLO:erna nyckeln till nedåtgående våldskurva

Fakta ENABLE:
I oktober 2015 tilldelades ENABLE betydande finansiering från Gålöstiftelsen och Länsstyrelsen i Stockholm. Denna finansiering möjliggjorde för ENABLE att ta sig an ett omfattande arbete de kommande fyra åren. ENABLE har brett stöd och inkluderar en rad organisationer, inklusive Föreningen Svensk Elitfotboll.

Tanken är att identifiera, dela och utveckla god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen.
Läs mer – Den svenska elitfotbollen ställer sig bakom ENABLE

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån