Samtliga 32 klubbar i Allsvenskan och Superettan ansluter sig till ENABLE, som syftar till att utveckla god praxis i hanteringen av säkerhets- och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen.
Vi tror att ENABLE är en utmärkt plattform för utveckling och kunskapsutbyten för svensk fotbolls intressenter i frågan om säkerhet- och trygghetsarbete, säger Filip Lundberg, en av tre projektledare tillsammans med forskarna Clifford Stott, University of Leeds och Jonas Havelund, University of Southern Denmark.

Klubbarna binder nu upp sig på att stötta och vara behjälplig vid observationer i samband med matcher samt att ställa upp med nyckelpersoner i samband med organisationens workshops och konferenser.
– Många parter är inblandade och många har åsikter om bästa sättet att hantera våra evenemangs- och supporterfrågor. I och med ENABLE-samarbetet får vi en oberoende organisation som kan ge objektiva svar på hur vi och övriga inblandade parter bäst skall arbeta, och gör det med stöd av internationell erfarenhet, forskning och beprövade metoder. Det är oerhört bra för oss att få det stödet så att vi kan koncentrera oss på att göra rätt saker i stället för att hamna i debatt om åsiktsskillnader, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Utöver klubbarna så bidrar Föreningen Svensk Elitfotboll med samarbete via sitt initiativ Stå upp för fotbollen, där klubbarnas Supporter Liaison Officers (SLO) medverkar med sin kunskap och kontaktyta mot supportrarna i samband med matchobservationerna. ENABLE kommer också att medverka på en SLO-utbildning i mars och de gemensamma erfarenheterna som kommer från dessa samtal och observationer kommer också att tillgodoses inom Stå upp för fotbollen.

enable

Bakgrund
ENABLE skapades i början av 2014 och har som syfte att identifiera, dela och utveckla god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen. Initiativet kommer från början från Djurgården, via Filip Lundberg tillsammans med forskarna Clifford Stott och Jonas Havelund men har efter starten involverat universitet, polis, klubbar, supportrar, föreningen Svensk Elitfotboll och andra intressenter i en partnerssamverkan. Projektets främsta syfte är att samla in erfarenheter för att sedan analysera, identifiera och vidareförmedla bra modeller för hur publik som bevittnar fotbollsmatcher i de högsta svenska serierna kan hanteras.

Under det första året som ENABLE har funnits så har projektet gått ut på att observera händelser och skeenden genom hela säsongen.
– Observationer av fotbollsmatcher har gjorts av ett antal av våra viktigaste samarbetspartners, bland annat akademiker, poliser, ansvariga för arenasäkerhet, supporterrepresentanter och SLO:er från Sverige, Danmark och Storbritannien, säger Filip Lundberg.

Observatörerna arbetade i smågrupper och deltog i genomgångar, intervjuade deltagare och gjorde observationer av olika delar av arrangemanget. De ägnade särskild uppmärksamhet åt platser där supportrar samlades och fokuserade på företeelser som var av särskild betydelse för polisen eller för projektets forskningssyfte.
– Gruppen samlades påföljande dag för att grundligt diskutera igenom observationerna. Fokus låg på att extrahera och triangulera data för att få fram en tydlig och objektiv bild av arrangemanget ur trygghets- och säkerhetshänseende. Det här är ett arbetssätt som har visat sig fungera mycket framgångsrikt och som kommer att intensifieras framöver, tillsammans med en rad andra aktiviteter.

Projektet går in i en ny fas
Säsongen 2016 är det dags för fas två i arbetet. Fas två innebär fortsatta observationer och skeenden under 2016 och där det parallellt bedrivs arbeten indelat i fem olika ämnesgrupper.

  1. Jobb och analys av de ansvariga tillsammans med rådgivare.
  2. Supporterkultur och inverkan. Intervjuer med SLO:er för att lyfta fram svenskt supporterengagemang. Ett arbete för att skapa en större förståelse och kunskap om svensk supporterkultur. Tre workshops i Stockholm, Göteborg och Malmö.
  3. Observation hur polis och säkerhetspersonal arbetar och hur de samverkar med/mot supportar. Efterföljs av workshops.
  4. Partnerskap och hållbarhet. Syftar till att stärka partnerskap och nätverk samt till att identifiera hot och risker.
  5. Sprida den kunskap som projektet inbringar. Workshops med polisen, med supportrar och med andra intressenter. Publika seminarium kommer att hållas. Syftet är att medvetandegöra och skapa en diskussion.
Filip Lundberg under en presskonferens om ENABLE.

Filip Lundberg under en presskonferens om ENABLE.

– Inledningsvis kommer vi att ha ett säkerhet- och trygghetsseminarium i Göteborg den 9-10 februari samt vår nationella konferens den 1 mars, avslutar Filip Lundberg.

Fakta ENABLE:
I oktober 2015 tilldelades ENABLE betydande finansiering från Gålöstiftelsen och Länsstyrelsen i Stockholm. Denna finansiering möjliggjorde för ENABLE att ta sig an ett omfattande arbete de kommande fyra åren. ENABLE har brett stöd och inkluderar en rad organisationer, inklusive Föreningen Svensk Elitfotboll.

Tanken är att identifiera, dela och utveckla god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen.

Fakta Stå upp för fotbollen:
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen och Svenska Spel, samt numera även Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån