I slutet av april deltog Svensk Elitfotboll, tillsammans med representanter från tre svenska elitklubbar, på en konferens anordnad av European Football for Development (EFDN). Konferensen hölls i Warszawa i samarbete med den polska storklubben Legia Warszawa och innehållet kretsade kring de europeiska klubbarnas hållbarhetsarbete.
– Dagarna blev en påminnelse om att vi i Sverige ligger väldigt långt fram när det kommer till hållbarhetsarbetet. Trots relativt sett små medel finns det en enorm kraft i den svenska elitfotbollen, säger Beatrice Clarke, hållbarhetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Konferensdeltagarna bestod av klubbar, ligor och förbund från hela Europa. Utöver Svensk Elitfotboll representerades Sverige utav Malmö FF, IF Elfsborg och Hammarby. Under de två dagarna fick deltagarna möjlighet att lyssna till inspirationsföreläsningar och goda exempel på olika typer av hållbarhetsarbeten som bedrivs av klubbar, ligor och förbund. En av klubbarna som berättade om sitt arbete var Malmö FF.

– En av höjdpunkterna var Malmö FF:s inspirerande föreläsning om deras arbete med grundskolefotboll mot rasism. Deras upplägg byggde på interaktion där deltagarna fick testa sina kunskaper om mänskliga rättigheter i allmänhet och barnkonventionen i synnerhet vilket ledde till väldigt spännande samtal och erfarenhetsutbyten, fortsätter Beatrice Clarke.

En annan presentatör var Liverpool FC Foundation som berättade om sitt arbete för att motverka arbetslöshet genom att höja kunskapen, självförtroendet och viljan hos unga människor i Liverpool och i New York. Deltagarna fick även möjlighet att lyssna till Jan-Willem van der Roest som berättade om hur nederländska Eredivisie arbetat för att förhöja professionalismen på både liga- och klubbnivå när det kommer till det strategiska hållbarhetsarbetet.  

Deltagandet på EFDN:s konferens i Warszawa möjliggjordes tack vare elitfotbollens samarbete med Unibet. Unibet finansierar Svensk Elitfotbolls och klubbarnas medlemskap i EFDN, vilket i sin tur öppnar upp för att delta på deras hållbarhetskonferenser och övriga träffar och aktiviteter.

– Vi tar med oss väldigt mycket från de här dagarna samtidigt som det är väldigt kul att kunna inspirera andra länder genom att berätta om allt arbete som bedrivs inom den svenska elitfotbollen. Det är tydligt att hållbarhetsfrågan växer sig allt starkare och blir allt viktigare för fotbollens fortsatta utveckling, avslutar Beatrice Clarke.

Nästa EFDN-konferens går av stapeln i november 2024.