Det blev inga inslag från Allsvenskan i den svenska VM-truppen Däremot finns det gott om spelare med ursprung i Tipselit. Hela 17 spelare i den svenska VM-truppen har på något sätt passerat svensk elitföreberedande verksamhet vilket är en klar majoritet av alla medverkande i truppen.
– Det är så här det kommer se ut i fortsättningen, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Uträkningen är gjord utifrån Tipselits årliga Certifiering där de drygt 60 medlemsklubbarna får poäng utifrån dagens elitspelare som de varit med och utbildat under minst ett kalenderår. Där framkommer det att 17 av 23 spelare har fått poäng i certifieringen, och därmed också sin elitutbildning i en förening ansluten till Tipselitnätverket.

IF Brommapojkarna har med fyra spelare i truppen, där samtliga också är fyra egna produkter och inte bara har passerat klubben på vägen mot eliten. Det är Kristoffer Nordfeldt, Ludwig Augustinsson, Albin Ekdal och John Guidetti. Malmö FF (Helander, Jansson), IF Elfsborg (Hiljemark, Rohdén) och IFK Göteborg (Berg, Svensson) har med två spelare vardera.

– Det är anmärkningsvärt hur många av spelarna som har en bakgrund i Tipselit och det är ingen vågad gissning att den siffran kommer att öka i kommande landslagstrupper. Ett bevis på det i dag är U17-landslaget där alla spelarna i nyss avslutade U17-EM kom från SEF-klubbar, säger Stefan Lundin och fortsätter.

– Ett tag trodde vi att alla spelarna i u-landslagen skulle komma från utländska akademier men så har inte blivit fallet. Vi har genom Tipselitprojektet som vi driver i samarbete med Svenska Spel förädlat utbildningen och möjligheten att utvecklas i klubbarna och det har gett resultat.

Bland de spelare som inte fått poäng i Certifieringen finns Robin Olsen, Mikael Lustig, Martin Olsson och Sebastian Larsson som alla antingen lämnade Sverige i tidig ålder eller som inte spelade tillräckligt länge i en Tipselitklubb (minst ett år) för att klubben ska kunna tillgodoräkna sig poäng i Certifieringen. Viktor Nilsson Lindelöfs Västerås SK och Isaac Kiese Thelins Karlslunds IF ingår idag i Tipselit, men gjorde inte det i samband med att de båda spelarna var i respektive akademi, och varken Lindelöf eller Kiese Thelin räknas därför som Tipselitspelare.

– Många av de här spelarna ligger på gränsen men de har spelat för kort tid i en Tipselitklubb under sin ungdom för att räknas in i Ceritifierngen, avslutar Stefan Lundin.

Sverige ställs mot Sydkorea (18/6), Tyskland (23/6) och Mexiko (27/6) i gruppspelet.

Hela Sveriges VM-trupp och deras Tipselitklubb:

Målvakter:
Robin Olsen
Karl-Johan Johnsson Halmstads BK
Kristoffer Nordfeldt IF Brommapojkarna
Backar:
Mikael Lustig
Victor Nilsson Lindelöf
Andreas Granqvist Helsingborgs IF
Martin Olsson
Ludwig Augustinsson IF Brommapojkarna
Filip Helander Malmö FF
Emil Krafth Östers IF
Pontus Jansson Malmö FF
Mittfältare:
Viktor Claesson IFK Värnamo
Albin Ekdal IF Brommapojkarna
Oscar Hiljemark IF Elfsborg
Marcus Rohdén IF Elfsborg
Sebastian Larsson
Gustav Svensson IFK Göteborg
Emil Forsberg GIF Sundsvall
Jimmy Durmaz BK Forward
Anfallare:
Marcus Berg IFK Göteborg
John Guidetti IF Brommapojkarna
Ola Toivonen Degerfors IF
Isaac Kiese Thelin

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se