AIK besegrade Elfsborg med 4-2 i finalen på Skytteholm och kan titulera sig mästare i den nya nationella U16-serien. Serien som spelade för första gången har visat sig vara en framgång.
– Serien har varit en stor succé och har gett bättre matchning för våra ungdomar, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll fick inför säsongen uppdraget att anordna en nationell U16-serie. Merparten av de 50 klubbarna som medverkat har kommit från Tipselitnätverket och efter två olika gruppspel och semifinaler så stod AIK och Elfsborg mot varandra i final. Lagens båda tränare var inför finalen också väldigt nöjda med det nya upplägget för U16-serien.

– Konceptet är jättebra. Det blir fler matcher på rätt nivå för lagen. Det är bra med slutspel för att det blir att man spelar om något i den här åldern, att man ser som resultat och prestation ihop redan nu. Lagen och spelarna tränar att tävla, säger Elias Mineijri, tränare för AIK.

– Det är ett bra initiativ. Vi hade en bra serie innan också men det här är lite roligare. Det kan jag tycka, säger Kjell Antonsson, Elfsborgs tränare.

Finalen mellan AIK och Elfsborg spelades på Skytteholm. AIK vann med 4-2 efter att ha tagit ledningen med 2-0 efter endast nio minuters spel. Efter det kunde Elfsborg aldrig vända på matchbilden och AIK kan nu titulera sig som mästare.
– Jag tycker vi var stabila och dominerade matchen, säger Mineijri.

Matchens delikatess var Albin Mörfelts långskott från 20 meter som innebar 4-1 för AIK.
– Det är en magisk känsla att göra två mål i finalen. Jag fick bollen och tänkte att nu sätter jag den. Det är dags nu. Jag har tränat mycket på det, skrattar Albin.

AIK spelade finalen med hälften 00:or och hälften 01:or vilket gör att flera av spelarna kan medverka i U16-serien även nästa år.
– Det här är bra för nästa års U16. Många kan vara med och spela även nästa säsong och de har fått rutin och erfarenhet av det här, avslutar Elias Mineijri.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se