Svenska Cupen är inte enbart en Allsvensk show. Nyblivna Superettanlaget Halmstad är med en omgång kvar av gruppspelet redan vidare från sin grupp. AFC United, Sirius och Syrianska  är andra Superettanlag som har möjlighet att gå vidare i cupen.
– Det är ett bevis på att Superettan håller hög klass, säger Fredrik Andersson, Klubbchef i Halmstad.

Halmstad blev klara för avancemang efter segrar med 2-0 mot IK Frej och 3-0 mot Degerfors samtidigt som de regerande mästarna IFK Göteborg kryssade mot IK Frej borta och där med inte kan nå upp till hallänningarna i tabellen.
– Det är inte utan viss stolthet som vi konstaterar att vi var första lag som kvalificerade sig för kvartsfinal. Vi gör det på våra egna meriter, inte för att blåvitt gjort det dåligt, menar Fredrik Andersson.

Även Syrianska, som tog en viktig skalp mot Djurgården, har ett gott utgångsläge inför den sista omgången. Syrianska har Ljungskile borta medan Hammarby, som ligger på samma poäng i tabellen, möter Djurgården i ett derby på Tele2.
– Vi är nöjda, har hållit nollan båda matcherna, så då måste man var nöjd. Sedan kanske det inte räcker för oss i sista omgången ändå. Vi måste besegra Ljungskile samtidigt som vi får hoppas på det bästa resultatet i derbyt mellan Hammarby och Djurgården, och det skulle vara ett oavgjort resultat. Vinner Hammarby så måste vi troligen göra många mål mot Ljungskile för att kunna gå vidare, säger Can Melkemichel, Sportchef i Syrianska.

Sirius och AFC också med chansen
Sirius väg till gruppsegern är lite krokigare. Malmö, som satsar hårt på cupen för att kunna nå kvalet till Europa League, leder gruppen och har det bästa utgångsläget. För Malmös del räcker en poäng hemma mot GIF Sundsvall för att gå vidare men förlorar Malmö så kan Sirius vinna gruppen om Uppsalalaget samtidigt besegrar Ängelholm stort i den sista omgången.

För AFC:s del så vägen kanske än mer snårig. Det gäller att bortabesegra Östersund i den sista omgången, samtidigt som Jönköpings Södra vinner över IFK Norrköping. Inträffar det så blir det en målskillnadshistoria mellan AFC, J-Södra och Norrköping om gruppvinsten och avancemanget.

I grupp 7 kan division ett-laget Trollhättan gå vidare om de besegrar BP borta samtidigt som Häcken inte besegrar Gefle.