Succén med Supporterkortet sprider sig även till Superettan. Lagen i den näst högsta serien kommer för första gången att börja sälja kortet som ger de intresserade möjligheten att se samtliga sitt lags bortamatcher på plats 2017.
– Detta underlättar för alla resande supportrar och det ger möjlighet för större bortaföljen i Superettan. Det är bra för alla fotbollsälskare, säger Anders Wikström, projektledare på Svensk Elitfotboll.

Idén om ett Supporterkort även för Superettan växte fram under en SLO-konferens 2015 men har av olika anledningar inte gått att ro i hamn förrän nu. Syftet med supporterkortet är att ge ett bra pris för alla trogna som reser land och rike runt för att se sitt favoritlag. För 800 kronor, i snitt 53 kronor per match, ser den som har supporterkortet alla sitt lags matcher på bortaplan. Kortet administreras och säljs av respektive Superettanklubb och varje lag får 100 kort vardera att sälja.

– Efter några års bearbetning av Superettanklubbarna så är förslaget igenom och det är bra. Det har varit en lång process och en stor efterfrågan. Nu verkar alla klubbarna ha förstått fördelarna. Lagen som normalt sett inte har så mycket hemmapublik får nu kanske ett större bortafölje till sina matcher och en bättre inramning. Det finns också ett solidariskt tänk vad gäller ekonomin för att lyfta helheten publikt för ligan. Alla vet att Superettan är den intressantaste ligan just nu i svensk fotboll, säger Erik Bergkvist, Klubbchef i GAIS.

Klubbarna i Superettan behåller själva 50% av sin försäljning av Supporterkortet. De andra 50% betalas in till Svensk Elitfotboll som sedan fördelar intäkterna jämnt mellan de Superettanklubbarna.

Fakta Supporterkortet Superetttan:

  • För 800 kronor ser du samtliga 15 av ditt lags bortamatcher på plats (53 kronor i snitt per match)
  • Lagen i Superettan säljer 100 Supporterkort vardera
  • Försäljningen pågår från 18 januari till 10 mars