Svenska Futsalligan kommer i framtiden integreras med Svensk Elitfotboll (SEF). Sporten är snabbt växande och på sistone har flera klubbar inom SEF skaffat sig egna Futsallag. Under SEF:s Medlemsmöte togs ett principbeslut att verka för att integrera SFL i en egen Futsalsektion i SEF.
– Det här är ett stort steg för oss, säger Johan Ivhall, Ordförande ÖSK Futsal.

Fler och fler klubbar i Allsvenskan och Superettan satsar på att också ha egna lag i Futsalligan (SFL) utöver den egna fotbollsverksamheten. I dagsläget har GAIS, IFK Göteborg, Örebro SK, Hammarby och Djurgården egna lag i serien, och det har gjort att Futsalsporten inte bara växt sportsligt, utan också fått en starkare image.

I samband med det senaste Medlemsmötet för samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan så behandlades frågan om Futsal, och det beslutades att starta ett samarbete med Svenska Futsalligan och klubbarna uppdrog till SEF att verka för att Futsalen integreras i Svensk Elitfotboll i en egen Futsalsektion. En fråga som SFL välkomnar.

– Jag är mycket nöjd, det här är jättekul och ett stort och viktigt steg för oss. Vi behöver ha en intresseorganisation för att kunna växa och ta nästa steg, säger Johan Ivhall,

Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll säger att det nu är en pågående process att se över om och hur SFL kan införlivas i SEF.

– Vi går mot en stark offensivt arbete för att införliva SFL i SEF-familjen och nu har vi uppdraget att verka för att SFL i framtiden kommer att vara en del av SEF. Vårt samarbete skulle i så fall handla om att stärka den ligan. De saknar en intresseförening och en medverkan skulle även stärka SEF:s varumärke. Vi skulle bidra med att bygga en trovärdig sportslig plattform för futsalverksamheten och jag tror att det gynnar fotbollen i Sverige i stort, säger Stefan Lundin och fortsätter.

– Det är vanligt att klubbar i södra Europa ofta också har en futsalförening. Då är det en logisk följd att man också har en intresseförening.

SFL ingår just nu under Svenska Fotbollförbundets paraply, som har en Futsalkommitté, men SFL har växtvärk och är i behov av en intresseorganisation. Som en del av Svensk Elitfotboll så skulle SEF kunna hjälpa till med att utveckla ligan och förhandla fram avtal kring kommersiella rättigheter samt utveckla klubbarna sportsligt. Något som på sikt kan göra att SFL och klubbarna bli självförsörjande.

Futsalligans inträde i Svensk Elitfotboll skulle i så fall inte innebära att SvFF:s Futsalkommitté försvinner, utan den skulle, efter att ansvar delats upp mellan SEF och SvFF, förbli fortsatt viktig för Futsalens strategiska utveckling där bredd, landslag och elit möts.

Arbetet med att införliva SFL i SEF får nu ökad kraft i och med SEF-klubbarnas stöd, och nödvändiga konsekvensbeslut kommer att tas på SEF:s kommande medlemsmöten för att fullborda processen.

Fakta Svenska Futsalligan:
Högsta ligan heter SFL och går nu in på sitt fjärde år.
Tävlingssäsongen sträcker sig mellan oktober-mars

Starka distrikt är Västerbotten, Västra Götaland, Bohuslän, Örebro Läns FF.

Totalt ingår 16 lag, fördelat på två grupper (Norra och Södra) á åtta lag.
Under våren går fyra lag från varje grupp vidare till slutspel.

Under SFL finns sex Div.1-grupper med sex lag i varje grupp.