Den svenska elitfotbollen presenterade idag tillsammans med Arbetsförmedlingen en nationell satsning för att fler människor ska få en meningsfull sysselsättning.

Som en del att lyfta fram och för att utveckla klubbarnas samhällsengagemang så har Svensk Elitfotboll sedan en tid tillbaka startat ett CSR-råd med representanter från klubbarna. I det CSR-rådet har det under hösten skapats en nationell strategi för samhällsengagemang och värderingsfrågor där vi nu bestämt oss att centralt ta fram nationella riktlinjer för hur samtliga SEF-klubbar kan jobba med sina engagemang.

Genom detta samarbete med Arbetsförmedlingen vill elitfotbollen, genom klubbarna i Allsvenskan och Superettan, skapa en meningsfull sysselsättning för människor i utanförskap.

– Vi har ambitionen att ge arbetslösa personer kring våra klubbar kontakter så att de bygger nätverk och som en följd av det kommer i arbete eller studier. Fotbollen skapar kontaktytor över alla gränser, precis som både Malmö FF och Elfsborg redan gjort så framgångsrikt, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

– Att genom fotbollen skapa möten och samla människor med olika behov och bakgrund är precis den typ av initiativ och engagemang som vi behöver i samhället. Jag tycker det är ett utmärkt bra arbete som Svensk Elitfotboll gör för att bidra till en meningsfull sysselsättning för arbetslösa, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Vi ser fram emot att samarbeta med klubbarna runt om i landet, det är där mötena sker som kan öppna dörrar, säger Arbetsförmedlingens Generaldirektör Mikael Sjöberg.

Klubbarna i Allsvenskan och Superettan dagligen gör en stor insats för det svenska samhället genom sina samhällsengagemang. Svensk Elitfotboll har som intresseorganisation till klubbarna identifierat över 100 samhällsengagemang som klubbarna driver i egen regi.

Som förlaga och inspiration har vi Malmö FF:s Karriärakademin, som är ett exempel där samarbetet med Arbetsförmedlingen tidigare har bidragit till goda resultat, samt IF Elfsborgs Jobb tillsammans. Under Karriärakademins två första år så har Malmö FF hjälp över 160 ungdomar att få jobb och på så sätt minskat ungdomsarbetslösheten i Malmö och i Borås så har unga arbetssökanden hjälpts in på arbetsmarknaden i hopp om att ge dem en meningsfylld tillvaro, en inblick i arbetslivet och en chans att förbättra sina CV.

Den nationella strategin som tagits fram ut det här arbetet vilar på tre huvudpelare som utgår från FN:s globala mål för hållbar utveckling, med i huvudsak fokus på tre av målen:

Nr. 3 Hälsa och välbefinnande
Nr. 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Nr.10 Minskad ojämställdhet

Inom ramen för detta är Arbetsförmedlingen en naturlig samarbetspartner som möjliggör kontakter med arbetssökande och bidrar kompetens kring frågor om sysselsättning.