Varje år genomgår samtliga spelare och ledare inom den svenska elitfotbollen utbildningar i spelansvar och anti-matchfixning. Utbildningarna, som är framtagna av Svensk Elitfotboll i samarbete med elitfotbollens huvudpartner Unibet, kommer inom kort även börja användas i isländska högstaligan på både dam- och herrsidan.
– Arbetet som vi gör här i Sverige börjar ge ringar på vattnet även internationellt. Det är kul att andra länder inspireras av det vi gör och tar efter, säger Anders Wikström, ansvarig för integritetsfrågor på Svensk Elitfotboll.

Utbildningarna, som är en del av det omfattande integritetsarbetet som bedrivs inom den svenska elitfotbollen, genomgås årligen av samtliga spelare och ledare. Innehållet i utbildningarna som är framtaget tillsammans med Unibet syftar till att skapa en djupare förståelse för mekanismerna och reglerna kring matchfixning samt hur man sätter gränser för sitt eget spelande.

– Sedan vi blev huvudpartner till Allsvenskan och Superettan har vi gemensamt initierat flera olika projekt för att förebygga spelproblem och matchfixning. Utbildningarna är en del av det och att de har fått internationell spridning är ju ett kvitto på att det både är av hög kvalité och väldigt relevant. Unibet och SEF har tillsammans höjt nivån på arbetet inom ansvarfullt spelande och matchfixning inom sponsorskap i Sverige, att Isländska ligorna adopterar delar av det ska vi vara både glada och stolta över, säger Anders Falk, Sverigechef på Unibet.

Utbildningarna är digitala vilket innebär att de endast behöver översättas innan de kan börja användas av andra länder och ligor. På Island kommer utbildningarna användas för klubbarna i landets högstaligor på både herr- och damsidan.

– På senare år har det skett en ökning av vadslagning bland fotbollsspelare på Island. Det finns exempel på spelare som satsar på sina egna matcher, vilket är olagligt. Vi är bekymrade över situationen och osäkra om spelare vet vad som är lagligt och vad som inte är det. Vi genomförde en undersökning bland spelare i herrarnas högsta liga och det är tydligt att de allra flesta av dem tror att spelare satsar på sportspel. Vi anser därför att det är ytterst viktigt att utveckla en kraftfull utbildning och kurs om vadslagning, spelberoende och spelets integritet. Vi har haft stor hjälp från Svensk Elitfotboll och använder deras kurser och data. Vi hoppas att utbildningen och kursen kommer att hjälpa oss att förbättra vår fotbollsgemenskap och samhället i stort, säger Birgir Johannsson, CEO på den isländska fotbollsligan och fortsätter.

– Isländsk Topfotboll vill rikta ett stort tack till Svensk Elitfotboll för ett trevligt och informativt samarbete. Vi hoppas att detta partnerskap kommer att gynna båda parter och förbättra vår fotbollsgemenskap.

Läs mer: Samtliga spelare och ledare har genomgått utbildning i spelansvar och anti-matchfixning