I samband med Svensk Elitfotbolls medlemsmöte lämnade Malmö FF in en motion om att klubben önskar en utredning om att fler klubbar bör spela på hybridgräs i stället för konstgräs. Mötet beslutade i stället att utreda för- och nackdelar samt konsekvenser av olika val av underlag och återkomma till medlemsmötet för beslut under hösten 2017.

På medlemsmötet medverkar representanter från Svensk Elitfotbolls samtliga medlemmar, det vill säga klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Mötet beslutade att utreda för- och nackdelar rörande olika underlag. Skulle förslaget sedan följas upp och ett beslut kan tas finns det ändå andra aspekter att ta i beaktning.
– Vi kan komma överens om vad vi vill men finns också bestämmelser inom Svenska Fotbollförbundet. Vi är beroende av deras bestämmelser. Vi har en del komplikationer som kommer efter detta. Det är inte enbart en SEF-fråga, säger Lars-Christer Olsson, Ordförande i Svensk Elitfotboll.

Motionen från Malmö FF bestod bland annat i att Svensk Elitfotboll bör tillsätta en arbetsgrupp som kartlägger och gör en utredning om hybridgräs. MFF tycker att svensk fotbolls (klubbar och landslag) förutsättningar påverkas negativt med för stor förekomst av konstgräs och att de totala kostnaderna långsiktigt är lägre på sikt med hybridgräs än konstgräs.

Klubbarnas beslut blev alltså att utreda frågan mer på djupet innan beslut tas.