Efter drygt ett år, sånär som på fyra matcher, så välkomnar Svensk Elitfotboll åter publiken tillbaka till arenorna. Först ut blir matchen GIF Sundsvall – Jönköpings Södra IF som på tisdag den 1 juni kan ta emot 500 åskådare.

Efter många om och men så kan klubbarna i Allsvenskan och Superettan till sist öppna upp för en något större publik igen. Möjligheten kommer tack vare ett regeringsbeslut som från och med den 1 juni möjliggör för 500 åskådare, så länge regler om social distansering efterlevs, och att arenorna har numrerade sittplatser. Först ut med publik blir Superettan, detta eftersom att Allsvenskan har uppehåll för EM-slutspelet.

Under 2020 spelades totalt fyra av 480 matcher med publik. Då med maxtaket 300 åskådare. Den allra första matchen med 500 åskådare blir den mellan GIF Sundsvall och Jönköpings Södra IF i omgång 8 på tisdag den 1 juni. Efter det kan samtliga matcher i omgång 9 och framåt spelas med maximalt 500 åskådare vardera så länge varje arrangör kan garantera minst en meter mellan varje sällskap. I varje sällskap får det maximalt vara fyra personer.

Går smittläget i Sverige åt rätt håll så kan det bli möjligt att spela inför 3000 åskådare den 1 juli, lagom till att Allsvenskan startar upp igen. I en tredje nivå, eventuellt från september, kan det om smittan fortsätter att sjunka bli aktuellt att slopa begränsningarna helt.

Svensk Elitfotboll har sedan tidigare tagit fram egna protokoll för genomförande av match som klubbarna jobbar efter. I dessa protokoll finns strikta förhållningsregler för hur klubbarna ska bete sig och agera för att arrangemanget ska vara så säkert som möjligt. Det finns även riktlinjer för hur klubbarna ska välkomna publiken tillbaka genom att jobba med handsprit och speciellt utbildade publikvärdar som ser till att det inte blir köbildningar och trängsel.