Under tre dagar på lika många orter arrangerar Svensk Elitfotboll konferensen ”Tillsammans skapar vi vinnande lag” – en dag tillsammans med Sveriges ledande nationalekonom inom socioekonomi, Ingvar Nilsson. 
– Vi tror på kraften av att göra tillsammans. Vi vill sprida våra erfarenheter samt kunskap om fotbollens viktiga roll för samhället, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet och samhällsengagemang på Svensk Elitfotboll.

Dagarna, som arrangeras i Stockholm, Göteborg och Malmö, utgår från den socioekonomiska rapporten Fotbollsplanen mitt i byn, skriven av bland annat Ingvar Nilsson. Dagarna arrangeras i samarbete med Malmö FF, IFK Göteborg respektive Hammarby IF. I skrivande stund har alla dagar förutom den sista genomförts (10/11).

Syftet med dagarna är att sprida kunskap om fotbollens betydelsefulla roll i det lokala samhället. Hur fotbollen med idrottens kraft har möjlighet att bygga partnerskap tillsammans med offentlig sektor, privat sektor och att fotbollsfamiljen tillsammans skapar hållbara och långsiktiga förutsättningar för människor som riskerar att hamna utanför samhället.

– Vi vill vara med och bidra till att skapa, och bygga nya nätverk. Att vi tillsammans får idéer om vad vi kan utveckla för att ta ytterligare steg framåt. Och att vi lämnar dagen med insikter, inspiration och förhoppningsvis fler spelkamrater, menar Beatrice Clarke. 

Utöver Ingvar Nilsson så gästas varje ort av tre inspirationsföreläsare med representanter från civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor. I Malmö handlade det om Sedan Arif, Malmö Stad, Ulrika Liiv, OBOS samt Niclas Carlnén, Malmö FF. I Göteborg medverkade Frankie Boakye, Angered MBIK, Linnea Lindquist, Hammarkullsskolan samt Ola Serneke från Serneke Group. I den avslutande konferensen i Stockholm är talarlistan ännu inte klar.

– Att få ett sammanhang – utanför skolan, att hitta en förebild eller bara få en paus hemifrån kan betyda mycket. Det som berörde mig mest var när Beatrice Clarke berättade att det faktiskt kan vara en livlina. Jag gick hem med hopp i själen. Hopp om att det finns många goda krafter på flera håll i vårt samhälle. Nu ska vi bara formera det där vinnande laget, säger Anna Nambord, hållbarhetschef på Wihlborgs Fastigheter, som medverkade på konferensen i Malmö.

Varje inspirationsföreläsning avslutades med att sättas i ett spännande sammanhang, där deltagarna fick prata och diskutera ämnet, och en möjlighet till att höra om andras erfarenheter, bygga nätverk och utvecklas. Processen leddes av Eva Lundmark Nilsson – medförfattare till rapporten Fotbollsplanen mitt i byn. 

– Vi har haft två fartfyllda dagar där samtal, kunskap och bygga nätverk stått i centrum. Tillsammans gör vi skillnad – ett mål i taget, avslutar Beatrice Clarke.

Datum för träffarna:
Malmö – Tisdag 13 oktober
Göteborg – Torsdag 15 oktober
Stockholm – Tisdag 10 november