För förbundskaptenerna för de yngre landslagen var Tipselitkonferensen extra värdefull. Teoripass varvades med praktikpass och allmän information om gruppindelningar och spelformer, samtidigt som förbundskaptenerna också fysiskt fick träffa en stor del av landets U17- och U19-tränare.
– Den miljön tränarna kommer ifrån är oerhört viktig. Det skulle aldrig fungera utan dem, säger Tomas Turesson, Förbundskapten och Riksinstruktör på Svenska Fotbollförbundet.
Total medverkade drygt 180 personer på Tipselitkonferensen och av dessa var cirka 150 ungdomstränare i både Tipselitklubbar och klubbar utanför nätverket.
– Alla är här. Det är otroligt värdefullt för oss. Det är ett utomordentligt tillfälle att få ut information men också att tillsammans med deltagarna utveckla oss och fortbilda varandra. Vi älskar alla att diskutera fotboll och det är en tacksam grupp att jobba med. Det finns många idéer och synpunkter. Vi utvecklas alla, fortsätter Tomas Turesson.
Förbundskaptenerna menar också att den personliga kontakten de får med tränarna är oslagbar och att man lär känna varandra bättre när man träffats en gång, vilket alltid ger något för framtiden.
– Det är en utmaning att vara en så här stor grupp och vi har haft ett par logistiska utmaningar, men jag är glad att vi är här. Det är värdefullt att kunna samverka för att driva fortbildningen i hamn och alla tränarna är nyfikna och vill verkligen lära sig något.
Tipselit beskriver förbundskaptenerna som livsviktigt och avgörande för hur svensk talangutveckling ser ut i dag och som en starkt bidragande orsak till de framgångar Sverige har börjat få på ungdomssidan.
– Tipselit är fantastiskt. Det går inte att föreställa sig hur svensk fotboll sett ut utan Tipselit. Nätverket är oerhört viktigt för alla inblandade.
Alla framgångar beskrivs som direkt avgörande för hur klubbarna har utbildat spelarna och hur förberedda spelarna är när de kommer till landslagssamlingarna.
– Vi i Sverige har tagit otroliga kliv i spelarutvecklingen de senaste åren. Det märks också i U-landslagen att spelarna som blir uttagna är bättre förberedda när de kommer till samlingarna och det hänger ihop med resultaten i klubbarnas utbildning.
– Jag hoppas att tränarna fattar att de jobb som görs i distrikten och i akademierna är det som ligger till grund för hur svensk fotboll tar steg framåt och jag hoppas de förstår hur värdefulla och viktiga tränare är.
Tipselit har funnits sedan 1992 men ändrade 2009 form på så sätt att bidraget från Svenska Spel öronmärktes till att klubbarna skulle anställa tränare på heltid, för att kunna erbjuda ungdomsspelare en mer genomarbetad och seriös utbildning, och det är arbetet från det datumet fram till i dag som gjort den stora skillnaden i svensk talangutveckling.
– Det är en stor, stor skillnad på de senaste 8-10 åren. Vi har kunnat ta fler och fler kliv och har med det utvecklas mer och mer. Nya Tipselit blev en schwung för hur vi rör oss.
– En sådan här konferens är viktig för att unga nya tränare blandas med varandra och med betydligt mer meriterade kollegor, och tillsammans får de nya erfarenheter. Det är en pendel som hela tiden rör sig och det gäller att hitta en gyllene medelväg.
Tomas Turesson säger att landslagens uppgift i främsta hand är att stimulera och förbereda spelaren för internationella matcher. Det stora jobbet görs i klubbarna.
– Vi tränar inte spelarna. Vi kan forma spelarna lite, men all utbildning sker i klubben. I landslaget så stimulerar vi och ger en internationell erfarenhet men det är en droppe i havet jämfört mot den tiden spelare och ledare lägger ner i sina klubbar.
Svenska Fotbollförbundet har en modell som ledarna i landslaget använder sig av, som är något av ett dokument med spelsystem och liknande. Varje landslag har sedan sina egna specifika idéer, som nödvändigtvis inte är kopplat till klubbarna.
– De flesta klubbar i landet har ett ungefär lika arbetssätt att jobba med, och det är ändå relativt lätt att gå från klubb till landslag, avslutar Tomas Turesson.
Sveriges P17-landslag spelade två matcher i en träningsturnering i La Manga i samband med att tränarna var på plats på konferensen. Första matchen mot Ungern slutade 1-1, och mot Slovakien blev det svensk seger med 3-1. En av övningarna i konferensen var att analysera det svenska spelet och hjälpa varandra med att plocka fram både ris och ros över landslagets insats.
Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.
Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.
2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.
Läs mer på tipselit.se