Trelleborgs FF har tillsammans med Arbetsförmedlingen och Trelleborgs kommun tecknat en lokal överenskommelse för att tillsammans arbeta med för ökad sysselsättning i Trelleborg. En av insatserna är en karriärdag som kommer att genomföras under våren 2019.

– Målet är att vårt samarbete ska leda till att fler personer får arbete och att vi samtidigt skapar möjligheter för lokala företag och organisationer att stärkas genom lyckade rekryteringar, säger Zara Göransson Tosic, arbetsmarknadsförvaltningschef i Trelleborgs kommun.

Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men siffran är nu uppe i åtta klubbar om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och i våras blev GIF Sundsvall den första klubben att göra det. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK och nu alltså Trelleborgs FF hoppat på tåget och målet är uppfyllt efter drygt ett halvårs arbete.

Trelleborgs FF arbetar sedan tidigare med flera insatser inom sitt CSR-arbete genom TFF – En Kraft i Samhället. Klubben genomför cirka 70 olika aktiviteter årligen inom arbetsmarknad, skola, fler aktiva ungdomar och övrigt samhällsengagemang. Nu vill man stärka upp arbetet ytterligare.

– Vi har kontakter med många företag men också många vuxna och ungdomar som kan behöva stöd för att komma in på arbetsmarknaden eller i studier. Med en karriärdag kan vi hitta en plattform där de kan mötas på ett bra sätt, säger Mattias Kronvall, klubbdirektör i Trelleborgs FF.

Att karriärdagen kommer skapa möjligheter är något som Arbetsförmedlingen i Trelleborg är övertygad om.
– Ju mer vi olika aktörer i Trelleborg gör tillsammans, desto större effekt kan vi nå. Fotbollen betyder mycket för våra invånare och är en viktig del av kommunen. Att vi kan dra nytta av varandras styrkor gagnar våra medborgare, säger Anders Hagberg, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Elitfotbollen vill tillsammans med Arbetsförmedlingen skapa en meningsfull sysselsättning för arbetssökande. Överenskommelserna som görs på lokal nivå hjälper till att ytterligare stärka samarbeten och insatser.

Karriärdagen i Trelleborg kommer att genomföras under våren 2019 och är ett samarbete mellan Trelleborgs FF, Arbetsförmedlingen i Trelleborg och Trelleborgs kommun.