Det är bråda dagar nu för Malmö FF:s nye sportchef Daniel Andersson, fjolårets assisterande guldtränare.

På måndag, om en vecka, flyger MFF till värmen i Bradenton, Florida. Till det läger som ska göra att de regerande svenska mästarna kommer fullt rustade till den allsvenska premiären om drygt två månader.

– Det är mycket nu, säger Malmö FF:s nr 460 (Daniel bar just det tröjnumret i sin 460:e och sista A-lagsmatch hemma mot Syrianska den 3 november, när MFF:s 17:e SM-guld redan var klart och mästarna firades inför fullsatt stadion).

Sedan den novembersöndagen har mycket hänt i Malmö FF.

* Tränaren Rikard Norling flyttade inom en månad till norska Bergen-klubben Brann och nu i helgen blev det klart att Daniels kollega som assisterande tränare, Simon Hollyhead, följer med till Brann. Han har skrivit ett treårskontrakt med norrmännen.

* För en dryg vecka sedan, samtidigt som MFF:s nye tränare Åge Hareide presenterades, offentliggjordes det också att Per Ågren avgår som sportchef, ett jobb som han haft sedan februari 2012 då han efterträdde Hasse Borg. Ny sportchef med omedelbar verkan: Daniel Andersson.

* Som om inte detta  var nog berättade MFF:s vd Per Nilsson i veckan att även han kommer att sluta ”någon gång under våren”.

Kvar av de fem som ledde arbetet 2013 (vd, tränare, sportchef plus två assisterande tränare) finns om någon månad endast en: Daniel Andersson…

– Det har varit en omtumlande höst, erkänner Daniel och fortsätter:

– Att gå från att tro på att man skulle assistera Rikard till att assistera någon annan till det här. Jag fick frågan och det är klart det är hedrande att klubben tänkte på mej som sportchef.

– Nu ser jag ändå fram emot den här uppgiften. Truppen är stark som den är och den vill vi bygga vidare på.

Medan det varit turbulens bland ledarna så har man i stort sett hela laget kvar. Förutom de två extremt tunga förlusterna: lagkaptenen och yttermittfältaren Jiloan Hamad som försvann till tyska Hoffenheim och målvakten Johan Dahlin som gick till turkiska Ankara-klubben Genclerbirligi.

Hur löser ni det, Daniel?

– På målvaktsposten har vi redan en väldigt bra ersättare i Robin Olsen. Han stod tio matcher i fjol och en 2012.

– Hur vi gör med luckan efter Jiloan Hamad får vi vänta och se. Jag kommer inte att låsa mej. Ska vi plocka in någon måste det vara någon som verkligen stärker oss. Om det blir före eller efter träningslägret är en tidsfråga.

– Nu är det många pusselbitar som ska på plats. Vi saknar både en assisterande tränare och en fystränare. Vore naturligtvis det bästa om vi lyckas lösa detat i veckan så att dom kan vara med i Florida. Men, men: en tidsfråga även det.

Denna söndag, när jag når Daniel på telefon, är det gott om fin fotboll på tv  –  som Chelsea–Manchester U,PSG–Nantes, Levante–Barcelona, Ajax–PSV och Milan–Verona… – och jag undrar vad Daniel tittar på.

Han skrattar trött till svar:

– Inte en chans! Ska jag få ihop det här pusslet finns det ingen plats för tv-fotboll.

Flitens lampa brinner i Malmö. Daniel Andersson sliter med sina pusselbitar samtidigt som Åge Hareide talar om den glädje han känner – ”en förnöjelse” – att återigen få jobba med svenska spelare och svensk kultur:

– Det är ordning och reda. Som det alltid är i Sverige…

 

Text: Lasse Sandlin, Kraftfull Kommunikation / Foto: Thunman, Bildbyrån

 

Fakta MFF in och ut 2014 (läget 20/1)
In:
Mahmut Özen (Mjällby).

Ut: Johan Dahlin (Genclerbirligi), Jiloan Hamad (TSG Hoffenheim), Ivo Pekalski (Häcken).

Fakta MFF Försäsongen
31 januari         MFFNew England Revolution (Bradenton, Florida)
5 februari         MFFColumbus Crew (Bradenton, Florida)
18 februari       FC Nordsjälland­MFF (Farum)
24 februari       MFFMjällby AIF
1 mars               MFFDegerfors IF (Svenska Cupen)
8 mars               Ängelholms FFMFF (Svenska Cupen, spelas i Malmö)
15 mars            MFFHammarby IF (Svenska Cupen)

Allsvensk premiär
Söndag 30 mars 17.30: MFFFalkenbergs FF