Elfsborgs U19-lag räckte inte till mot Chelsea i UEFA Youth League. Engelsmännen blev för svåra och besegrade boråsarna med klara 6-0 på hemmaplan och går vidare med totalt 9-0.

Matchen som spelades på Chelseas träningsanläggning Cobham, strax utanför centrala London, blev aldrig riktigt spännande. Chelsea som hade 3-0 att gå på från den första matchen i Borås gjorde snabbt 1-0 genom Charlie Brown, och sedan rullade det på. Efter den första halvleken stod det 4-0 och Elfsborg var snabbt ett slaget lag.

I den andra halvleken fortsatte målkalaset och slutsiffrorna skrevs till hela 6-0. Chelsea går därmed vidare till nästa runda med totalt 9-0.

Elfsborg är utslaget ur årets UEFA Youth League. Fastän man aldrig varit riktigt nära så gör klubben ändå en okej instats mot Chelsea, framför allt i den första matchen där man med lite tur kunde ha fått med sig ett bättre resultat.

Chelsea är en av de bästa akademierna i Europa. Klubben har vunnit UEFA Youth League vid två tillfällen och kom tvåa i den senaste turneringen så sent som i våras. Elfsborgs matcher mot engelsmännen, som slog ut norska Molde med 14-1 den första rundan, kan vara det bästa motstånd ett svenskt lag tävlingsspelat mot i akademisammanhang i den här åldern.

Elfsborg får en ny chans i UEFA Youth League redan nästa år eftersom klubben blev mästare även i årets U17 Allsvenskan.

Matchfakta:
Chelsea – Elfsborg 6-0 (4-0) – Totalt 9-0
UEFA Youth League 2:2

Fakta UEFA Youth League:
64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man i Sverige kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.

FC Barcelona är regerande mästare efter seger i finalen mot Chelsea.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se