Sommarens rundabordsamtal med Unibet och Spelfriheten fick under vintern en uppföljning där parterna åter satte sig ner för att diskutera för att prata åtgärder för att förebygga spelproblem inom både fotbollen och i samhället i stort.
– Vi pratade om spelansvar och effekterna av de insatser vi redan gör, säger Anders Wikström, ansvarig för integritetsfrågor på Svensk Elitfotboll.

Det var i våras som Svensk Elitfotboll och Unibet arbetade fram ett samarbete med Spelfriheten, en organisation som arbetar med utbildning och behandling om spel om pengar och spelberoende. Under året har en rad insatser gjorts för att informera och utbilda klubbarna i Allsvenskan och Superettan och deras personal i frågor som rör osunt spelande. 

En del av samarbetet är att organisationerna under säsongen har åkt runt och besökt klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att belysa de problem som kan uppstå vid spel och vilken hjälp som finns att få för den som har problem. En annan del var det rundabordssamtal som genomfördes under Almedalsveckan i Visby i somras på temat samverkan som kan minska problematiskt spelande.

På det uppföljande workshopen i Stockholm i november medverkade utöver Svensk Elitfotboll, Unibet och Spelfriheten, ett 20-tal andra aktörer från bland annat media, betaltjänstförmedling, forskningsvärlden och politiken. Fokus för dagen var hur ansvarsfullt spelande kan främjas i både riskmiljöer och samhället i stort.

– Vår relation med Unibet har generellt ansvarsfullt spelande som huvudmål. Vi har försökt vara proaktiva med det här programmet för att visa dem den mörkare sidan av spelande och hjälpa spelare att känna igen dessa beteenden bland sig själva och sina lagkamrater, säger Anders Wikström.

– Från Unibets håll arbetar vi aktivt med att minska antalet riskspelare på våra plattformar och rapporterar även öppet på detta varje kvartal. Vi är övertygade om att ju mer vi lyfter och konfronterar de problem som existerar, och ju mer praktiska åtgärder vi kan vidta, desto bättre är det för våra partners och för alla inblandade. Sedan vi inledde vårt samarbete med Svensk Elitfotboll har vi initierat två digitala utbildningar för alla spelare och tränare. Programmet och besöken med SEF och Spelfriheten är som en naturlig utveckling av denna utbildning. Vi ser dessa sessioner som en möjlighet att öppet diskutera och adressera eventuella utmaningar som kan uppstå i samband med spel och spelberoende. Genom att vara proaktiva och öppna i vår kommunikation strävar vi efter att skapa en tryggare och mer medveten spelmiljö för alla användare och partners på våra plattformar, anser Anders Falk sponsorchef på Unibet.

Parterna är överens om att det är viktigt att alla parter känner ansvar i frågan om att minska spelproblemen i samhället och inom fotbollen.

– Ett sådant här samarbete visar att du kan göra skillnad. Unibet och SEF gör något som betyder något. De upptäckte ett problem och försöker åtgärda det; den här typen av samarbete höjer ribban, och du får också ett värdefullt resultat, säger Allan Erdman, kommunikationsansvarig på Spelfriheten.

Svensk Elitfotboll, Unibet och Spelfriheten fortsätter sitt samarbete och sina klubbesök öven under 2024.