Tidigare i veckan publicerade Svensk Elitfotboll hur klubbarna i Allsvenskan och Superettan ska jobba med säkerhet under säsongen 2024. Idag genomfördes ett uppföljande möte med Regeringen och övriga intressenter för att ge en bredare lägesrapport i frågan.
– Det var ett bra möte där vi utförligt fick chansen att presentera vårt förhållningssätt och planerade åtgärder för ministrarna, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Mötet var det tredje totalt som genomförs mellan parterna på temat säkerheten vid fotbollsmatcher. Från regeringen medverkade idrottsminister Jakob Forssmed (Kd). Svensk Elitfotboll representerades av ordförande Simon Åström, generalsekreterare Johan Lindvall, säkerhetsansvarig Per Eliasson och kommunikationschef Robert Johansson. Övriga som medverkade var Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt och generalsekreterare Andrea Möllerberg samt representanter från Riksidrottsförbundet (RF), Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU), Stockholm Live samt polis- och åklagarmyndighet.

– Jag tycker vi har fått till en god samverkan mellan politiken och fotbollens alla intressenter. Vi ser det här som en samhällsfråga som spiller över på fotbollen, och där vi behöver stöd och samverkan mellan alla parter för att minska antalet ordningsstörningar, anser Johan Lindvall.

Samtliga medverkande tror fortsatt att exkluderingsstrategin är rätt väg att gå, det vill säga att de individer som begår brott måste identifieras, lagföras och stängas av. Under mötet lämnade samtliga intressenter sin lägesrapport inför påskveckans säsongsstart av Allsvenskan och Superettan.

– Vi på Svensk Elitfotboll presenterade vårt upplägg och våra föreslagna åtgärder för hur vi går vidare med säkerhetsarbetet i Allsvenskan och Superettan, bland annat hur vi hanterar matcher där det skjuts ut pyroteknik, briserar bangers eller kastas farliga föremål samt hur vi kan och bör förebygga detta på ett bättre sätt än innan, säger Per Eliasson, säkerhetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

– Vi hoppas att alla intressenter tar sitt ansvar i frågan och hjälper till med att göra våra evenemang trygga och välkomnande, och samtidigt innehållandes den underbara stämning och den folkfest som vi vet att svensk fotboll allt som oftast trots allt levererar, avslutar Johan Lindvall.

De gemensamma mötena parterna emellan fortsätter under våren. Allsvenskan och Superettan har premiär på påskafton lördagen den 30 mars.