I dagarna genomgår närmare 100 läkare och fysios från SEF-klubbar och sportchefer från EFD en utbildning i hantering av hjärnskakningar i elitfotbollen.
– Det här är en viktig utbildning. Hjärnskakningar kan ge livslånga konsekvenser för den drabbade och måste hanteras rätt sätt, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll
och Stefan Alvén, Sportchef på Elitfotboll Dam.

Utbildningen som är framtagen av de europeiska ligornas organisation European Leagues och av det internationella spelarfacket FIFPro hålls digitalt under ledning av Svenska Fotbollförbundets Magnus Forsblad. Fokus ligger på utbildning av spelare och ledare.

– Det är viktigt att ha rätt kunskap om hjärnskakningar. Klubbarna har redan stor kompetens i ämnet men i utbildningen vill vi också förmedla den nya internationella policyn och implementera ett gemensamt sätt att jobba på, menar Magnus Forssblad.

– Vikten av att kunna bedöma och behandla hjärnskakningar på rätt sätt, i rätt tid går inte att underskatta. Forskningen går framåt och vi ser fram emot att samarbeta inom fotbollsfamiljen med att lyfta kunskapen och kvaliteten kring hjärnskakningar. Vi hoppas också att elitfotbollen och dess spelare kan verka som förebilder för ungdomar och föreningar att börja utbilda sig kring hjärnskakningar och dess konsekvenser, säger Caroline Jönsson styrelsemedlem i FIFPro.

Mötena genomförs via video den 14 respektive 16 mars.