Säsongens första tio omgångar av Allsvenskan och åtta första av Superettan sammanfattades idag på ett uppföljande möte med Regeringen.
– Vi är väldigt nöjda med hur säsongen hittills genomförts och det framförde vi också till Regeringsföreträdarna. Alla inblandade har tagit ett stort ansvar för att det ska vara så här och jag vill betona vikten av den goda dialog och samverkan som varit mellan alla parter och hoppas att den kan fortsätta i samma anda, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Detta var det fjärde mötet på ett år på temat säkerhet vid fotbollsmatcher. Från regeringen medverkade justitieminister Gunnar Strömmer (M), idrottsminister Jakob Forssmed (Kd). Svensk Elitfotboll representerades av generalsekreterare Johan Lindvall, säkerhetschef Per Eliasson samt kommunikationschef Robert Johansson. Övriga som medverkade var representanter från Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet (RF), Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU), Stockholm Live samt polis- och åklagarmyndighet.

– Även om det återstår många matcher den här säsongen och det alltid finns saker att jobba med och förbättra så kan vi den här våren konstatera att det kanske varit för stort fokus på ordningsstörningar förut men att det nu ligger där det ska vara, på fotbollen. Samtliga aktörer i och runt elitfotbollen tagit sitt ansvar när det kommer till att skapa en positiv miljö runt våra ligor. Klubbarna och samtliga involverade gör ett jättejobb med att följa de direktiv som finns medan publiken på läktarna har sett till att fokus ligger på fantastiska tifon och bra stämning och atmosfär. Jag upplever att samtliga mötesdeltagare tycker samma sak, anser Johan Lindvall.

Det som Svensk Elitfotboll specifikt lyfte fram på mötet var förutom nuvarande situation också det fortsatta fokuset på exkluderingsstrategin samt konstaterandet att användningen av pyroteknik inte minskat, utan ligger kvar på samma nivåer som tidigare år, men att fotbollen jobbar vidare långsiktigt, strukturerat och i dialogform för att minska användningen.

– Vi konstaterar att ordningsläget har varit det bästa på många år med betydligt färre ordningsstörningar på matcharrangemangen i Allsvenskan och Superettan, och vill verkligen betona ansvaret som alla supportrar och alla arrangörer tagit för att det ska vara så här, vilket vi också kommunicerat ut själva tidigare. Inte minst de här mötena hos Regeringen är viktiga för den samsyn som nu finns. Det är många matcher kvar att spela den här säsongen och vi tror och hoppas att allt fortsätter på den inslagna vägen men arbetet med säkra, trygga och välkomnande evenemang fortsätter alldeles oavsett, menar Johan Lindvall.