De allsvenska spelarna har ögonen på sig. I samband med varenda allsvensk match så genomförs spelartracking i realtid. Med hjälp av optisk tracking så registreras varje steg som spelarna tar och skickas sedan ut till klubbarna tillsammans med statistiken från matchen.
– Vi ser att spelardata av den här typen blir allt mer och mer efterfrågad inom fotbollen, säger Per Welinder, ansvarig för projektet på Svensk Elitfotboll.
Informationen från trackingen går i första hand till klubbarna men tanken är också att den i framtiden ska bli mer offentlig.
– Sporten vill ha informationen för träningen, där inte minst fysträningen blir allt mer specialiserad, men också media som vill ge en djupare bild av matcherna, fortsätter Per Welinder.
Det är företaget ChyronHego som utför arbetet tillsammans med Svensk Elitfotboll och syftet är att göra det lättare för klubbarna att följa spelarnas rörelsemönster och positionering, där all insamling av positionsdata görs i realtid. Optisk tracking innebär teknik utan transpondrar på spelarna och räknar exempelvis ut spelarnas max- och medelhastighet, hur långt de springer i olika hastighetsintervaller under matchen och på vilka ytor. Felmarginalen under en match är en decimeter.
– Det är mycket roligt och stimulerande att, med svensk teknik och utveckling, vara med att driva svensk fotboll framåt igen. Sedan vi var aktiva med denna typ av teknologi i Allsvenskan senast (2007-2010) så har vi tagit stora steg och etablerat oss globalt, med bland annat Premier League, Bundesliga och La Liga som användare av detta system, säger Erik Ernestes, projektansvarig på ChyronHego.
Trackingsystemet består av två, fast monterade, kameraenheter, en arbetsdator som sköter de tunga beräkningarna av postionsdata och video i realtid, samt en laptop som bemannas av en operatör som hjälper systemet identifiera vilka spelare som är trackade. Därtill finns en knappkontroll inkopplad, liknande en handkontroll till x-box, opererad av klubbens matchsekreterare, för registrering av bollinnehav.
Det som i nuläget kommer ut av detta är en matchrapport, innehållandes vad som kallas level 3-data (löpdistanser, maxlöpningar, etc.), samt möjlighet till en heltäckande panoramavideo från matchen.
Fakta Tracab:
Installerat på över 300 fotbollsarenor världen över. Används i Premier League, Bundesliga och i La Liga samt i officiella UEFA- och FIFA-tävlingar.
Tracking innebär 3d-tracking i realtid med hjälp av 16 stycken SD-kameror (6 stycken HD-kameror i de större ligorna) placerade i två kameraenheter och bildprocessteknologi. Hela fotbollsplanen filmas från olika vinklar med hjälp av stereoteknologi. Intressenter kan i realtid få ta del av exempelvis heatmaps, passningsfrekvens, rörelsemönster. Tracab är det enda systemet som kan klara av att fånga spelarnas och bollens position live.
Robert Johansson