Från och med säsongen 2022 så kommer certifieringen av akademierna inom Svensk Elitfotboll att förändras. Bland annat kommer sju stjärnor att kunna delas ut till klubbarnas istället för tidigare maximala fem stjärnor. Svensk Elitfotbolls webbsändning i samband med upptaktsträffen för Allsvenskan berättade mer om förändringarna.

Innehållet i den nya certifieringen har utökats. Antal punkter och frågeställningar har ökat och, bland annat övergången akademi till a-lag och att stärka organisationen i akademierna, har fått större fokus. Elva klubbar hade maximala fem stjärnor 2021 men den nya certifieringen ska göra att alla klubbar får en ny nivå att sträva efter att uppnå.

– När vi har gjort vår omvärldsanalys och tittat på jämförbara länder, framför allt Norge och Danmark så är vår uppfattning att vi måste uppgradera och hänga med i den utveckling som varit inom detta område, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Det är inte en fråga om att Sverige redan har halkat efter övriga länder, tvärtom så har de svenska akademierna de senaste åren fått fram fler spelare än någonsin till elitfotbollen. Men för att ständigt kunna stå sig i konkurrensen med övriga så är det nu dags att förändra sig.

– Den certifiering vi haft nu i tio år har fyllt en väldigt viktig funktion för oss. Vi har tagit stora kliv. Fler och fler spelare som spelar i Allsvenskan idag kommer från de här miljöerna. Men som i alla branscher så finns det en utveckling och efter tio år så kände vi att det är dags att ta ett nytt kliv, menar Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll.

Varje år spelar cirka 350 spelare minst en match i Allsvenskan, ungefär 100 av dem är utländska spelare. Utmaningen blir att få bättre utbildade spelare, och därmed fler och bättre spelare på en högre nivå. Lyckas man så kan de svenska spelarna konkurrera ut fler av de utländska spelarna vilket innebär att fler inhemska produkter får speltid på högsta nivå i Sverige och möjlighet till att fler svenska spelare blir bättre och når ännu högre nivåer.

Läs mer om den nya certifieringen här