I dagarna två samlades nyligen sport- och akademichefer från SEF-klubbarna för den andra modulen av fyra i det utbildningsprogram som har syftet att utveckla klubbarna verksamheter.
– Den här gången fokuserade vi på klubbarnas strategier och vikten av att seniorverksamheten och akademin integreras på ett långsiktigt och genomtänkt sätt, menar Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll.

Utbildningen, som leds av belgiska Double Pass, ägde rum på Quality Hotel Friends i Solna. Totalt närvarade 18 klubbar under de två dagarna. Double Pass har sedan tidigare ett samarbete med Svensk Elitfotboll och har bland annat varit involverade i den digitala utbildning för utvecklingschefer som genomförts. Företaget medverkar dessutom i referensprojektet “Övergång akademi till A-lag”.

En av deltagarna i Solna var Malmö FF:s sportchef, Andreas Georgson. Han konstaterar att innehållet i utbildningen kommer väl till pass i den fotbollsmiljö där han är verksam.
– Ja, det är väldigt användbart. Alla exempel och råd är förankrade och testade i elitfotbollsmiljöer och Double Pass har en väldigt ödmjuk inställning till sitt innehåll. De berättar hur de tycker att de bästa processerna ser ut inom fotbollsvärlden och sedan är det upp till varje enskild förening att värdera om de kan lära sig något av det eller inte, säger han.

Georgson är också nöjd med utbildningen överlag:
– Det var två väldigt lärorika och intensiva dagar. Hjärnan snurrar av nya ideer och intryck. På kort sikt innebär den att jag får en chans att lära känna och byta erfarenheter med många andra i motsvarande positioner i andra elitföreningar, och på lite längre sikt förhoppningsvis att vår verksamhet kan utvecklas och bli bättre.

Svante Samuelsson, SEF:s sportchef, sätter också stort värde på erfarenhetsutbytet mellan deltagarna.
– Man kan säga att vi var där för att tillsammans lära, diskutera och utvecklas. En bonus är också att deltagarna lär känna varandra och skapa viktiga nätverk inom den svenska elitfotbollen, menar han.

Utöver utbildningarna och diskussionerna så tog sig de medverkande sport- och akademicheferna också till Friends Arena för att se den allsvenska matchen mellan AIK och Malmö FF. Det mötet vann AIK med 2-0.