Regeringen har beslutat om ett nytt undantag från förbudsförordningen som möjliggör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 sittande deltagare. Förändringen gäller från 1 november.

– Det här är ett viktigt första steg för oss. Vi tror att klubbarna hade klarat av att ta emot fler åskådare, men vi måste börja någonstans. Som smittläget är i Sverige just nu så kunde vi inte förvänta oss mer, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Beslutet från Regeringen betyder att klubbarna i Allsvenskan och Superettan får möjligheten att ta emot upp till 300 åskådare på sina matcher, från och med den 1 november. För att klubbarna ska kunna ta emot 300 åskådare så krävs social distansering mellan åskådarna. Endast sittande publik är tillåtet.

Svensk Elitfotboll och klubbarna i Allsvenskan och Superettan har sedan tidigare sagt att elitfotbollen står redo för att få visa hur man kan ta sin del av ansvaret och många klubbar har redan planer för hur många åskådare de skulle kunna ta emot.

Svensk Elitfotboll kommer inom kort att uppdatera de protokoll som tagits fram som styr dels den dagliga verksamheten i klubben, dels matcharrangemanget.

Exakt hur elitfotbollen går vidare från den 1 november återstår att se.

– Vi ska nu se över vad det här betyder i praktiken, och vad det betyder för klubbarna när vi uppdaterat våra protokoll. Exakt vilka klubbar som kommer att släppa in publik är för tidigt att säga, avslutar Mats Enquist.