En ständigt aktuell fråga i dagens elitidrott är den om matchfixning. Svensk Elitfotboll jobbar regelbundet med att förebygga matchfixning, inte minst genom utbildning av klubbarnas spelare och ledare, men också på andra proaktivt sätt. I webbsändningen innan upptaktsträffen för Allsvenskan diskuterades ämnet ingående.

– Ska man titta på de siffror som finns så är det faktiskt betydligt mindre idag. Det var en ökning fram till 2019 men sedan var det covidåren som är svåranalyserade. 2021 var det en misstänkt match i Allsvenskan eller Superettan. Åren innan dess har antalet misstänkta matcher legat mellan 5-15, menar Anders Wikström, integritetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

– Det är en tydlig trend på väg nedåt, både i totalen och i antalet misstänka matcher i hela svensk fotboll. Det är framför allt glädjande att det inom SEF bara är en misstänkt match, av låg misstankegrad dessutom, fortsätter Anders Wikström.

Samtliga klubbar genomgår en utbildning i anti matchfixning inför varje säsong. Alla spelare och ledare ska vara informerade av vad som gäller och hur de beter sig. Utöver det görs också en utbildning i ansvarsfullt spelande.

Under maj kommer dessutom svaren på en undersökning om psykisk ohälsa i klubbarna i Allsvenskan och Superettan.

Läs mer om utbildning i anti matchfixning här