Det första av två seminarier arrangerat av Svensk Elitfotboll och Unibet i Almedalen behandlade frågan om hur idrotten och spelbolag kan jobba ansvarsfullt tillsammans.
– Den stora frågan är, hur kan vi ta ansvar? Det är dit vi vill komma i den här diskussionen, inte det här binära, är det bra eller dåligt med spel, för det är inte vår sak att avgöra, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

I seminariet ingick Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, Anders Falk, sponsorchef på Unibet, sportjournalisten Olof Lundh, TV4/Fotbollskanalen och Anders Ygeman, idrottsminister. Karin Frick från Discovery var moderator.

– Det är bra takhöjd. Vi har lite olika bilder, och det runt en komplex fråga. Så länge vi har spel i Sverige så måste man förstå att det finns en del problem runt spel, men också många fördelar. Det är många parter som är inne i det här. Allt från spelbolagen men regeringen och staten är naturligtvis en stor mottagare av pengar, som idrottsrörelsen också gör, och media, menar Mats Enquist.

Karin Frick från Discovery inledde samtalet i Almedalen med att problematisera ämnet.
– Unibet är sponsor av bland annat Allsvenskan och Superettan. Historisk sett har svensk fotboll haft ett spelbolag sedan 1930-talet men det är först på senare år som samarbetet ifrågasätts. Sponsorpengar står för den betydande del för föreningars finansiering men nu höjs röster att man vill förbjuda spelreklam på idrottsarenor. Och vad innebär hållbar sponsring och ur kan idrotten och spelbolag arbeta med hållbarhet? Kan idrotten och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans? Det ska vi prata om idag.

Anders Falk, sponsorchef på Unibet inledde seminariet med att berätta om Unibets inträde i svensk elitfotboll år 2020.
– Vi känner en oerhörd stolthet att vara huvudpartner till Svensk Elitfotboll. Det vi vill göra är att skapa nya och bättre förutsättningar för svensk fotboll att växa. Att utbildas och ta större plats i Europa. Vi vill ge tillbaka till sporten och till samhället. Det gör vi med 150 miljoner kronor varje år. Vi vill bredda sporten på ett mer strukturerat sätt, till exempel genom utbildningar i anti matchfixning och spelansvar, säger Anders Falk.

– Samarbetet har fungerat bra. Vi sätter av pengar för Unicoach som är utveckling av våra tränare i akademierna, vi jobbar med spelmissbruksfrågor så att alla spelare och ledare i klubbarna i Allsvenskan och Superettan får en utbildning, vad innebär spel, vilka risker finns det? Nu kan vi hjälpa spelare som hamnat i svårigheter. Vi samarbetar också med Karolinska Institutet för att arbeta med psykisk ohälsa som är nära kopplat till spel. De här frågorna finns i hela världen men vi kan faktiskt göra något åt det tack vare samarbetet med spelbolag, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll har haft en spelpartner sedan 1934 men det är först på senare år, efter bytet till Unibet, som kritik börjat höjas för samarbetet. Anders Ygeman säger att det hör ihop med licensieringen av spelmarknaden i Sverige och den alltmer digitaliserade omvärlden som idag erbjuder mer olika type av spel som inte fanns förut.
– Kritiken är starkare nu för att vi har andra typer av spel nu och helt andra typer av marknadsföring. Nu har vi en licensierad period för spelbolag och jag tror att vi går mot en striktare reglering både i Sverige och inom EU, anser Anders Ygeman.

Sportjournalisten Olof Lundh anser att det är en sorts sports washing att elitfotbollen och Unibet står tillsammans i Almedalen.
– Spelbolag vill ju koppla sig till idrott för att prata om bra värden. Ni gör säkert väldigt mycket bra, det tvivlar jag inte på, men svensk idrott har länge haft problem för att man inte tagit saker som matchfixning på allvar. Ska man diskutera det här på allvar så måste man lyfta upp annat det bra saker man gör utan även de problem som finns. Idrotten säljer sig till spelbolag och det leder till att folk förstör sina liv, säger Olof Lundh och lägger till.

– Jag ska inte heller säga för mycket. Jag jobbar på TV4, vi lever på det här. Vi är många som är spelberoende i Sverige, inklusive staten som drar in ex antal miljarder. Vi är många som sitter i samma båt.

– Det finns inga tvivel att det finns problem med spel. Det är ett par procent av de som spelar som hamnar i svårigheter. Det som är skillnad är att vi gör något åt det. Var har man spelmissbruksarbete och förebyggande arbetet i exempelvis media?, menar Mats Enquist.

– Vi lägger mycket pengar och mycket tid för att försöka förebygga problemen, tillsammans med Unibet. Man har ändå valt att tillåta spel i Sverige. Vi tillåter alla möjliga verksamheter i Sverige som ibland kan ha risker, men då måste man jobba med de bolag som är beredda på att ta ansvar. Vi ser risker med de som går till olicensierade bolag. Genom att jobba med de bolag som faktiskt är licenserade och faller under regeringens normer vad man får göra, så sätter vi faktiskt delvis stopp för den olicenserade biten där vi ser att de stora problemen är. Vi ska inte säga att vi löst alla problem med spel, det är en större fråga för hela samhället men jag kan säga att vi definitivt en större del i det förebyggande arbetet än vad många andra företag gör, och det gör Unibet också.

Se seminariet i sin helhet i spelaren ovan eller i följande länk:
Kan idrotten och spelbolagen jobba ansvarsfullt tillsammans?

Läs mer om Svensk Elitfotboll i Almedalen här