Inför riksdagsvalet på söndag så är idrotten som motor för integration en av många frågeställningar som dykt upp. Föreningen Svensk Elitfotboll och klubbarna i Allsvenskan och Superettan har i många år visat att de tar ansvar genom att framgångsrikt arbeta med sina samhällsengagemang. ”Fotbollen är en väsentlig del av vårt samhällsbygge”, säger nationalekonom Ingvar Nilsson i en rapport från 2020.
Ligorna Allsvenskan och Superettan och de 32 medlemsklubbarna jobbar idag målinriktat och mångfacetterat med sina samhällsengagemang riktade mot både offentlig och privat sektor. Genom sin fotbollsverksamhet så hålls tusentals barn och ungdomar i rörelse varje dag och på läktarna blandas människor av alla de slag, vilket ger liv och mening till många, och en gemenskap.
Elitfotbollens läktare har visat sig vara viktigt för integrationen i samhället, eftersom fotbollen sträcker ut sin hand och kommunicerar med många som myndigheterna har svårt att nå. Flertalet gånger i internationella sammanhang har det svenska arbetet med hållbarhet lyfts fram som en förebild.
I rapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn” säger Ingvar Nilsson att ”en väldigt tydlig slutsats är att det fotbollen gör i form av samhällsengagemang är oerhört omfattande. Det är mångfacetterat, det är på riktigt och det är inget spel för gallerierna”.
En sak som nämns specifikt i rapporten är att elitfotbollen gör att personer bryter utanförskap och tar sig in i samhället – de behöver inte längre försörjas utan kan försörja sig av egen kraft. Ingvar Nilsson fastslår att om varje klubb i Allsvenskan och Superettan, via sina samhällsengagemang, får in tre unga människor på arbetsmarknaden vardera uppgår det ekonomiska värdet till 57 miljoner kronor i samhällsbesparingar. Varje ung man som inte värvas och blir gängkriminell är en vinst för samhället på 23 miljoner kronor.
Tydligt är att elitfotbollens arbete, liga och klubbar, gör resultat för samhället. Revisionsbolaget EY fastslog 2019 att den svenska elitfotbollen varje år bidrar med över 1.2 miljarder till samhället varav 775 miljoner i samhällsnytta och 493 miljoner i direkta intäkter till statskassan. Arbetet har inte blivit mindre sedan dess.
I Ingvar Nilssons rapport går det vidare att läsa att ”den samhällsekonomiska effekten av elitklubbarnas engagemang i arbetsmarknadsfrågor uppgår till flera miljarder kronor, fördelat över tid och på olika aktörer, och enligt studien uppgår kommunernas besparing till 247 miljoner kronor. Vinsterna ligger dels i minskade försörjningskostnader och är dels kopplade till andra insatser för målgruppen”.
Elitfotbollens arbete med hållbarhet och samhällsengagemang gör skillnad. För alla i Sverige.
Läs mer:
Svensk Elitfotboll och klubbarna jobbar hårt med spelansvar och mot matchfixning. Mycket i samarbete med elitfotbollens huvudpartner Unibet.