Utsiktens BK går som tåget i Superettan. Det speglar av sig när maj månads bästa spelare och tränare ska utses. Bosko Orovic vinner Månadens Tränare i Superettan i maj efter att hans Utsiktens BK seglat upp i tabelltopp. Samtidigt vinner Lucas Hedlund, som kom in i ett sensationellt målstim i maj, Månadens Spelare i Superettan.
– Att vinna utmärkelser är väl få förunnat, men jag delar gärna priset med alla mina ledare, säger Orovic om utmärkelsen.

Motivering: Utsiktens BK spelade sex matcher i maj och vann fem, med serieledning som följd. Enda krysset kom borta mot AFC Eskilstuna, och bland segrarna imponerar bland annat 4–1 hemma mot IK Brage och 1–0 borta mot Helsingborgs IF.

Utsiktens BK toppar Superettan efter en formtopp som tog fart i maj. När serien nu går på sommaruppehåll har Göteborgslaget fem poäng ned till tvåan Västerås SK.

– Att få pris för det man gör är väl alltid kul, men jag hade gärna fått större pris – alltså att vinna Superettan. Att vinna utmärkelser är väl få förunnat, men jag delar gärna priset med alla mina ledare. Det är en helhet vi har skapat tillsammans. Vi är ett lag i alla lägen. Men att bli utsedd till Månadens Tränare är förstås väldigt kul ändå, säger Orovic om utmärkelsen.

Orovic menar att det är de grundläggande gruppdynamiska bitarna som fallit på plats, snarare än något revolutionerande taktiskt drag.

– Vi jobbar väldigt mycket med att få ihop laget. Det är klyschor, men att få ihop laget är viktigt. Det är många intelligenta människor som sagt så genom åren. Vi har väl inga direkta stjärnor utan alla sliter för varandra. Vi har inte uppfunnit hjulet.

Bosko Orovic var nominerad tillsammans med Trelleborgs FF:s Stefan Jacobsson och Örgryte IS Jeffrey Aubynn.

Lucas Hedlund vinner Månadens Spelare i Superettan.
– Det är otroligt roligt. Man tänker inte på utmärkelser när man spelar men det är ett bevis på att man gör något bra, säger Hedlund.

Motivering: Utsiktens BK har seglat upp i tabelltopp, mycket tack vare Lucas Hedlunds kyla framför mål. Anfallaren nätade i fem matcher i rad i maj, och de flesta av målen var direkt avgörande för slutresultatet.

Utsiktens BK tar hem dubbeln i maj: Lucas Hedlund utses till Månadens Spelare och Bosko Orovic tar hem Månadens Tränare. Laget har gått som tåget under den senaste tiden och 24-årige Hedlund är glad över formen som gett honom utmärkelsen.

– Det går bra för både laget och för mig själv, så det är ett bevis på att vi har en stark trupp som jobbar hårt och sliter för varandra. Många av målen är det olika spelare som ligger bakom och hela laget fungerar med vårt presspel, säger Hedlund om Utsiktens form.

– Det hör inte till vanligheterna att man gör mål varje match, men när man väl hamnar i ett stim så känns det som att det rullar på. Det är fantastiskt roligt att spela fotboll när man kommer in i det.

Lucas Hedlund var nominerad i maj tillsammans med Jönköpings Södras Pashang Abdulla och Östers IF:s Adam Bergmark Wiberg.

Vinnaren får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Månadens Tränare utses sex gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller tränare samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna.

En totalsumma räknas sedan samman, där mediatränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Juryn: De 16 lagens lagkaptener och tränareRamin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Adelisa Grabus (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Göran Bolin (Sportbladet), Joel Bäckström (Gefle Dagblad), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (SEF)