Maj månads vinstpengar för Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan går till samhällsengagemang som bland annat utvecklar föreningsanda och kultur i de vinnande spelarnas och tränarnas klubbar.

Varje månad skänker elitfotbollens huvudpartner Unibet 10 000 kronor till vardera vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan.

I Allsvenskan gick priset för Månadens spelare och Månadens tränare precis som i april till en och samma klubb, den här gången IF Elfsborg. Jacob Ondrejka blev Månadens spelare och Jimmy Thelin blev Månadens tränare. I Superettan blev det också en dubbel, där för Utsiktens BK. Lucas Hedlund blev Månadens spelare och Bosko Orovic tog hem utmärkelsen Månadens tränare.

Både Jimmy Thelin och Jacob Ondrejka skänker sina respektive 10 000 kronor till stiftelsen Hedra Klas Ingesson, som i första hand ska stödja, stimulera och belöna intressen för att utveckla IF Elfsborg i Klas Ingessons anda. Detta kan röra sig om stöd till arbete med viktiga värderingar kring idrotten, att främja en positiv supporterkultur, support till funktionshindrade eller utsatta barn och ungdomar med mera.

– Jag tackar ödmjukast för det här. Ett hedrande pris för oss i IF Elfsborg där spelare, ledare, all personal runtom föreningen tillsammans med våra supportrar tagit sig an den här våren på ett fantastiskt sätt. Vår publik har skapat en härlig atmosfär på Borås Arena som bidragit till det här, säger Jimmy Thelin.

– Stort tack för priset! Laget och jag har haft en bra månad. Det gäller bara att fortsätta på samma spår så kan det bli ännu bättre. Priset är ett bevis på att vi tillsammans gör det bra i laget och då kommer även de individuella prestationerna bli bättre, säger Jacob Ondrejka.

Superettanvinnarna skänker sina respektive till Utsiktens BK:s ungdomssektion och samarbetet med Näsets SK.

– Vi har ett samarbete mellan Näsets SK och Utsikten. De här killarna som kommer till ungdomslagen och inte har råd att betala medlemsavgifter och träningsavgifter, jag skulle vilja hjälpa dem. Jag vill gärna gynna de som inte har råd. Det hade värmt om hjärtat, säger Bosko Orovic.

– Näsets SK har en fond för spelare som inte har möjlighet eller råd att vara med i föreningen. Alla ska kunna spela fotboll. Spelarna i Näsets BK är med oss mycket och det är kul att ge tillbaka, menar Lucas Hedlund.

Totalt skänktes 40 000 kronor från Unibets vinstpengar till klubbarnas samhällsengagemang under maj månad.

Fakta Månadens Spelare/Tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare och tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. 

Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens Spelare och Månadens Tränare utses sex gånger per liga under 2023. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Samtliga vinnare 2023:
Allsvenskan:

Månadens spelare:
April: Isaac Kiese Thelin, Malmö FF
Maj: Jacob Ondrejka, IF Elfsobrg

Månadens tränare:
April: Henrik Rydström, Malmö FF
Maj: Jimmy Thelin, IF Elfsborg

Superettan:
Månadens spelare:
April: Julius Lindberg, GAIS
Maj: Lucas Hedlund, Utsiktens BK

Månadens tränare:
April: Magnus Powell, Östersunds FK
Maj: Bosko Orovic, Utsiktens BK

Allsvenska jurynDe 16 lagens tränare och lagkaptenerEmelie Zaar Ölander (discovery+), Niklas Jarelind (discovery+), Nordin Gerzic (discovery+), Anders Andersson (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman(Sportbladet), Anel Avdic (Expressen), Therese Strömberg (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Johan Elmander (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Fredrik Tillberg (Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (SEF), Viktor Tjernström (Unibet).

SuperettanjurynDe 16 lagens lagkaptener och tränareRamin Nouri( discovery+), Pär Hansson (discovery+), Adelisa Grabus (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Göran Bolin (Sportbladet), Joel Bäckström (Gefle Dagblad), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (SEF).